„Jednomu jsme sdělili obvinění pro trestný čin porušování povinnosti strážní služby, druhý je obviněn pro neuposlechnutí rozkazu,“ potvrdila nám mluvčí pardubické policie Dana Hejkalová. Podle našich informací byli oba profesionálové zařazeni k útvaru v Pardubicích. Přes léto pak plnili misi v irácké Basře.
„Trvalé bydliště nemá ale ani jeden z nich v Pardubicích,“ řekl nám jeden z pardubických policistů.

Čtyřiadvacetiletému a o rok mladšímu vojákovi hrozí několikaleté pobyty ve vězění. Oba jsou však zatím na svobodě. „Návrh na vazbu zatím vznesen nebyl,“ upřesnila našemu Deníku mluvčí pardubické policie. Podle dobře informovaného policejního zdroje nezkontroloval jeden z vojáků nákladní vozidlo a pustil ho do vojenského areálu. Druhý voják se na stráži vybavoval s jedním tamním mužem a navíc si pak zajezdil na jeho motocyklu.

Podle mluvčího vojenské policie předala armáda oba veterány do rukou republikové policie kvůli trestnímu oznámení jejich velitelů. „Jeden z vojáků se svého skutku dopustil během června a července tohoto roku, druhý pak 5. srpna. Oba byli zařazeni v misi jako příslušníci kontingentu mnohonárodnostních sil,“ potvrdil nám dobře informovaný zdroj.

Podle něj by se mohlo údajně jednat o vojáky z posádky pardubického letiště. „To nemáme potvrzené a ani to nebudeme uvádět,“ řekla Dana Hejkalová z pardubické policie.