Například dosud neznámý pachatel na konci května tohoto roku, v době, kdy senior spal ve svém rodinném domě v Hradci nad Svitavou, vnikl neuzamčenými dveřmi dovnitř. Poškozeného vzbudil a využil jeho bezbrannosti a bezradnosti. Z poškozeného pak pod smyšlenou záminkou vylákal pět tisíc korun a z domu odešel.

Policisté opakovaně radí nejen seniorům, aby neotvírali dveře, pokud neví, kdo je za nimi. I sympaticky vypadající člověk je schopen ovlivnit je natolik, že mu vydají pod věrohodně vypadající záminkou nebo při koupi nepotřebné věci peníze. Často takto navozená situace slouží pouze k tomu, aby se pachatel dozvěděl, kde uschovávají úspory, a ty následně za pomoci dalšího spolupachatele odcizí.

Opatrnost je namístě i pokud někdo žádá starší lidi o pomoc v nouzi. Již několikrát se opakoval scénář, kdy zatímco obyvatel domu nebo bytu v dobré vůli poskytoval službu, další z kumpánů nepozorovaně vnikl dovnitř a odcizil celoživotní úspory. V takovém případě je možné chovat se bezpečněji.

Je nutné pořídit si na dveře kukátko a řetízek, s osobou za dveřmi pak lze komunikovat, aniž by se lidé vystavili nebezpečí, že vejde do jejich bytu bez pozvání. Byt nebo dům je třeba zamykat i tehdy, když jsou majitelé doma, nebo si jen odskočí na zahrádku či se smetím. Vykradení neuzamčeného bytu je záležitostí několika málo minut.

Policie však nechce řešit pouze následky, a k tomuto problému zaujala aktivní přístup. Od počátku loňského roku ve spolupráci se starosty obcí, kterým řešení problému není lhostejné, pořádá preventivní akce: besedy určené starším i osaměle žijícím občanům, kde se dozvědí způsoby nejčastěji páchané trestné činnosti a zejména jak se jim bránit, jak se chovat bezpečně doma i na ulici