Za nemilosrdných slunečních paprsků zahájilostředeční odpolední akci, která má za cíl nejen pobavit, ale i přiblížit lidem práci novinářů a napomoci veřejnosti s řešením jejich problémů, vystoupení mažoretek Berušky. Lidem se představila také Lucie Šárovcová, která předvedla ukázku tance se psem. Během dvouhodinového bloku hudby, ukázek redakční práce a debat na náměstí dorazila i jízdní hlídka Městské policie Pardubice. Dva majestátní starokladrubští vraníci se stali atrakcí zejména pro nejmenší návštěvníky Dne s Deníkem, jimž výcvik a každodenní službu v terénu přiblížil do mikrofonu Josef Málek, který je velitelem této svébytné součásti městské policie.

Za úřad městského obvodu se dostavil člen rady Miroslav Baťa, který přítomným vyložil problémové oblasti života obvodu. Tou je mimo jiné silniční doprava, která ve špičkách zahlcuje komunikace na řadě míst pátého obvodu. Například nadjezd u Parama je letitým neuralgickým bodem dopravního systému celého města. I tady se ale snad začíná blýskat na lepší časy. Připravuje se výstavba dalších pruhů, které by měly zvýšit plynulost dopravy a zlepšit propustnost komunikací.

Velké podzemní parkoviště

Za tři roky by se mohla dopravní situace u nadjezdu nedaleko Parama, které je letitou nevyřešenou brzdou plynulosti dopravy celého města, zlepšit k lepšímu. Uvedl to na Dni s Deníkem, který se včera uskutečnil na náměstí Dukelských hrdinů, radní městského obvodu Miroslav Baťa. „Zaznamenal jsem termín dokončení rok 2010,“ uvedl člen rady, který přijal pozvání na akci našich novin.

„Špatná průchodnost celých Pardubic je do značné míry zaviněna absencí nejen okruhů, ale i nevhodně řešenými křižovatkami,“ řekl Miroslav Baťa. „Je vytypováno několk křižovatek, které by se měly vylepšit, a tahle je v přípravě právě nejdále. „Z Dukly směrem k nádraží by se měly udělat čtyři pruhy, což by dalo motoristům možnost zařadit se do toho svého pruhu. Úplně extra tělesem by zde měla být řešena doprava cyklistů, ze silnice by tak byli vyjmuti.“
Z ankety mezi občany Dukly vyplynulo, že mladým lidem zejména chybí fotbalové travnaté hřiště. Miroslav Baťa věří, že i tady se situace zlepší, pokud bude pokračovat rekonstrukce atletického areálu a dosavadní škvárové hřiště bude zatravěno. Jde ale o akci „velké radnice“ a je finančně nad možnosti městského obvodu. „Zatím leží na stole,“ dodal radní Baťa.

Úřad městského obvodu ale podle Bati připravuje projekty na revitalizaci dukelského sídliště, která má řešit i nedostatečné parkování. „Existují hodně odvážné až smělé plány, které samozřejmě mohou být realizovány jenom v tom případě, že dosáhneme na dotace z Bruselu,“ říká Baťa. Jde například o vybudovat podzemního parkoviště pod náměstím Dukelských hrdinů. „Není to záležitost na nějakých dvacet milionů, ale částka nejméně desetkrát vyšší. Ale pokud by se uspělo a z městského rozpočtu hradilo jen sedm a půl procenta, tak potom to za takové peníze určitě stojí,“ míní Miroslav Baťa.

Dukelský obvod postaví po trojském koni i dvě letadla

Velký projekt revitalizace dukelského sídliště připravuje pátý městský obvod Pardubic. Pod náměstím Dukelských hrdinů by mohlo vyrůst rozsáhlé parkoviště, nad ním pak oddychová zóna. Ambiciozní záměr se však uskuteční pouze v případě, že projekt uspěje u bruselských úředníků, kam bude podána žádost o dotaci. Za dobu fungování městského obvodu ale již vyrostlo několik staveb, které sídliště činí příjemnějším místem pro život.
A i bezpečnějším. Tím je právě dětské dopravní hřiště. „Je to taková kuriozita Pardubic,“ říká starosta obvodu Jaroslav Kňava s tím, že hřiště přibližujícící provoz na našich silnicích slouží k dopravní výuce všech základních škol. „To je velice dobře, protože děti jsou připravovány na provoz, znají značky a předpisy, ví , jak se chovat na přechodech. Pravidelně tady děláme několik akcí, třeba dětský den nebo Ligu cyklistů. Od nejmenších dětí po nejstarší.“
Největší zajímavostí z dětských hřišť, které leží v tomto městském obvodu, je ale podle Kňavy „první pardubický kůň“. „Jde o dřevěnou „sochu“ koně, kterou jsme nechali vybudovat v loňském roce. Dětské hřiště je ve tvaru trojského koně, kam chodí rodiče s dětmi. Nachází se u kulturního domu Paramo a je to velice navštěvované místo, kde chceme udělat i relaxační loučku. Zaznamenali jsme, že si lidé vezmou deky a jdou si sem lehnout, hrají si tu s dětmi, pořádají různé soutěže,“ říká starosta, který prozrazuje další novinku, kterou chystá malá radnice. „Chceme letos na dopravním hřišti zahájit výstavbu obdobnou ve stylu pardubického koně a ze starých dřevěných sudů udělat dvě Kašparova letadla, kde si budou moci děti hrát. Domnívám se, že je to místo, kam samozřejmě letadla patří. Koně a letadla,“ dodává Kňava a naráží na historii míst, kde začínaly první krůčky české aviatiky i jezdeckého sportu.