Rozhovor v pohybu? Nic nenormálního! Navíc od něj, který je označován za „zlobivé dítě" české trenérské rodiny, se dá očekávat všechno. „Nemám moc času, začíná mi příprava, tak dělejte," přesně těmito slovy mě přivítal MARTIN PULPIT, staronový trenér živanického Sokola. Za dobu našeho povídání se stačil převléknout z civilu do sportovního. Pak jako první vyrazil na hřiště. A zatímco jeho svěřenci teprve přicházeli na trénink, on již měl rozmístěné kužely po hrací ploše. Pokud ho hráči v horlivosti napodobí, jaro bude úspěšné…

Trenére, vrátil jste se do Živanic, kde jste v nedávné době působil. Co vás k tomuto kroku do stejné řeky vedlo?
Oslovilo mě vedení Živanic a jelikož jsem nechtěl sedět doma ze založenýma rukama, tak jsme se domluvili na zatím krátkodobé spolupráci. A uvidíme, jak se to v průběhu jara vyvine.

Měl jste ještě nějaké další nabídky po skončení vašeho angažmá ve druholigovém Zlíně a jak se váš „přestup" zrodil?

V Živanicích skončil trenér a týden hledaly nového. Během té doby se mi ozvaly. Následně jsme se sešel s majitelem klubu a plácli jsme si.

Při minulé štaci jste měl přislíbeno, že v případě nějaké nabídky z vyšší soutěže můžete okamžitě odejít. Jak to máte nastavené nyní?

Je to podobné. S panem Novákem máme nějakou domluvu. Ve fotbale se může stát všechno. Opravdu tomu teď nechávám volný průběh

Tenkrát se také nabídka objevila, což trochu živanický tým v závěru podzimu ovlivnilo. Neměli vám to někteří lidé za zl
é?
V tom bych vám oponoval. Myslím si, že to tým nepoznamenalo. Nechyběl jsem totiž ani na jednom tréninku a s mužstvem jsem absolvoval všechny zápasy.

Chcete tedy tvrdit, že vaši svěřenci neměli v hlavách, že jim odchází kouč?
Hráči by na takové věci neměli myslet (rezolutně).Ti si mají za každé situace plnil povinnosti na hřišti. Takže bych neříkal, že to měli v hlavách.

Dříve jste měl prohlásit, že vám nevadí přijít k týmu v rozehrané soutěži, jako při vašem prvním angažmá v Živanicích. Nicméně, teď jste měl možnost řídit si zimní přípravu prakticky celou sám. Nezměníte názor?
Právě, že jsem tu možnost neměl, protože jsme přišel až na její druhou polovinu. Nemohl jsem tedy moc ovlivňovat výběr hráčů či skladbu tréninkového procesu. Ale byly to i další věci.

Vůči bývalému trenéru Košátkovi by asi nebylo kolegiální popisovat v jakém stavu jste převzal tým. Přesto se zeptám, jak kvalitativně se změnil živanický kádr od doby vašeho prvního působení?
Někteří hráči jsou tady stejní jako před tím rokem a někteří jsou noví. Jak už to ve fotbale chodívá. Jestli se jedná o silnější nebo slabší kádr mi ukážou až samotná mistrovská utkání.

Na živanické soupisce se objevují jména jako Herzán, Kulič. S nadsázkou se dá říci, že si můžete připadat jako v lize…

Jsou to hráči, kteří u pana Nováka svojí vrcholovou kariéru začínali. Myslím si, že je svým způsobem i správné řešení nebo nápad, zřejmě ji zakončit právě u pana Nováka.

Co myslíte, vydávají se Živanice cestou některých ostatních divizních týmů, které sázejí na ligové vysloužilce, kteří ale mají této soutěži ještě co dát?
Podle mě tato klubová politika jistě potěší diváky. Je zpestřením pro fanoušky vidět na divizní úrovni v akci hráče typu Herzána či Kuliče.

Pro vás jako velice ambiciózního trenéra je jistě dobře, že jdete do klubu, kde si nikdy nekladou nízké mety, viďte?
Já jsem si nikdy nekladl malé cíle, nicméně kromě toho jsem také realista. Vím, že naše ztráta na Dobrovici je jedenáctibodová, což je poměrně dost velký náskok pro vedoucí celek tabulky.

Naznačujete tím snad, že chcete skončit na druhém místě?
Nenaznačuji nic. Chceme vyhrát každý následující zápas. Tím se řídím v celé své kariéře. A konkretní umístění neřeším.

K naplnění cílů může sloužit výrazně delší zimní příprava. Jak byste ji okomentoval, tedy alespoň tu vaší druhou polovinu?
Nejsem s ní vůbec spokojen. Potýkali jsme se s úzkým kádrem, ať už vinou zranění nebo dalších absencí. Umím se představit zimní přípravu jinou. Lepší.

Sledoval jste živanické výkony na podzim a co jste jim říkal?
Živanice jsem sledoval a myslím si, že devětadvacet bodů je dobrý zisk. Samozřejmě mohl být ještě vyšší.

To by se ale hráči nesměli mentálně vyčerpat v pohárovém utkání se Spartou, ztrácet venku a museli by střílet více branek, s čímž souvisí schopnost umět soupeře dorazit při hubeném vedení. Co vy na to?
Je pravda, že těch vstřelených branek moc není. Kdo ale může dnes říct, že nemá problémy s koncovkou. Kvalitních útočníků rok od roku ubývá na všech úrovních. Takže je to problém více mančaftů. A utkání se Spartou bylo vyvrcholením kariéry pro některé hráče a zpestřením pro diváky. Nicméně následující neúspěchy bych na to nesváděl…