Chlouba nebo také dominanta. Města se mohou pyšnit různými stavbami. V jejich středu se tyčí věže, zámky, nacházejí se náměstí ale také stadiony.  Pardubice se mohou chlubit vším možným, jenom ne tím posledním. Letní stadion chátrá a je spíše ostudou města. Fotbal na něm hrají maximálně tak ženy a jako svůj domov si ho zvolili vyznavači amerického fotbalu.

Představitelé města si tento letitý problém přehazují jako horký brambor. Máme pro ně tip. Místo neustálého zadávání na vypracovávání studií, ať  si zaletí do Cardiffu. V metropoli Walesu totiž místo odsouvání centrálního stadionu někam na okraj města, vybudovali sportovní skvost přímo v jeho centru. Kousek od něj se nachází starobylý hrad a pod ním teče řeka Taff.

Jak daleko je od Letního stadionu Labe a pardubický zámek? Že by podoba čistě náhodná nebo to něco symbolizuje… A představte si, že tato stavba, připomínající vesmírný koráb, vyrostla na základech původního stadionu.  Pak že to nejde!
Millennium Stadium (dříve Cardiff Arms Park) se stalo ve sportovním i architektonickém světě pojmem. Okamžitě mu byl přidán přívlastek národní velšský stadion. Útočiště na něm našlo hlavně ragby, které je v zemi červeného draka sportovním odvětvím číslo jedna. Za domovský stánek si jej vybrala také  fotbalová reprezentace Walesu. Když už jsme u nejrozšířenějšího sportu na naší planetě nutno doplnit, že se na Millennium Stadium odehrála část turnaje londýnské olympiády nebo finále Anglického poháru. To hned několikrát.

Tato futuristická stavba je  jako stvořená i pro koncerty. Akustiku Millenium Stadium si již vyzkoušely hudební legendy jako Rolling Stones, Madonna, Depeche Mode, U2 či Bruce Springsteen. Nejvíce ale vstoupila do podvědomí fanoušků jako vzpomínková akce Koncert pro Jacksona.

Vězte, že po rozebraní travnaté plochy se mohou na ploše konat také automobilové a motocyklové závody. Zkrátka jedná se o multifunkční arénu s nejmodernějším vybavením a zařízením. V útrobách stadionu naleznete např. speciální šatny pro ragbyový i fotbalový tým Walesu.

Jak už to na moderních stadionech chodí, všechna místa jsou k sezení. Zajímavostí je to, že na tribunu V.I.P. se našinec (mimo objednanou prohlídku) jen tak nedostane. Kožená křesla se jmenovkou jsou určena jen pro pozvané.  Když do hlediště zavítala britská královna Alžběta II. musela mít nalevo i napravo jedno místo volné. A deště se bát nemusíte. Nad diváky je střecha vždy zatažená. Jinak ale při ragby záleží na přání soupeře.
Tak co vy na to? Nebylo by špatné vybudovat Pardubice Stadium! Buďme skromní, stačilo by s pětinovou kapacitou a jen pro fotbal. Ragby přenechme Velšanům…

Rodokmen sportovního chrámu Walesu
Millennium Stadium (velšsky Stadiwm y Mileniwm)

Rok postavení: 1999. Zahájení provozu: 26. července 1999. První zápas – ragby: Wales –  Jihoafrická republika (29:19). Kapacita: 74 500 míst (všechna jsou k sezení). Jedná se o třináctý největší stadion v Evropě a druhý největší ryze ragbyový stánek na starém kontinentě. Povrch: tráva. Vlastník: Welsh Rugby Union.  Cena výstavby 126 milionů liber. Týmy: Welsh Rugby Union (národní tým) a Velšská fotbalová reprezentace. Akce: MS v ragby (2007), OH Londýn (2012), finále Anglického poháru ve fotbale (2001 – 2006), World Rally Championship závodních automobilů (2005), koncerty (např. Rolling Stones, Madonna, U2).