Jenže nedělejte unáhlené závěry a zaměřte se na dolní poloviny obou tabulek. Shodně po čtrnácti kolech jsou neuvěřitelně vyrovnané.
Moravany jako Slovácko? Litomyšl jako Znojmo? V naší ostře sledované soutěži dělí „lídra" horší skupiny od šestnáctého týmu celého pole šest bodů. A devátý v Gambrinus lize má k dobru na posledního dokonce jen bodů pět. Dokonalou shodu najdeme při srovnání pořadí od desátého do patnáctého místa. Šest celků se vejde do dvou bodů. No a při tříbodovém systému je to věc skoro až nevídaná…

Typická česká povaha aneb Honit všechno na poslední chvíli. Krajský přebor to charakterizuje do písmene. Najednou chtějí mít všichni klidnější zimu. V jeho předposledním kole se nejvíce ohrožení splašili a vyhráli.
Největšího vítězství v sezoně a možná i ze všech účastníků ve víkendovém dějství dosáhly Holice. Způsobem start – cíl v souboji o pomyslných šest bodů zdolaly domácí Třemošnici (2:1). Jejich nový trenér Václav Velinský po příchodu k týmu vytěžil šest bodů z devíti. Nicméně už tři kola se jeho svěřenci nemohou odlepit z předposlední příčky. Mohlo však být i hůř. V případě nezdaru pod Železnými horami mohl loňský účastník divize propadnout až do úplného suterénu.
„Holice se znovu musejí naučit vyhrávat. Vždyť rok a půl prakticky nepoznaly vítězný pocit," poukazuje Velinský.

Poslední příčka tak zůstala i přes vítězství v krajském derby Litomyšli. Svitavskou rezervu před vlastními diváky porazila 2:0. Třetím do „uprchlické" party je Žamberk. Využil další slabší chvilky Moravan a po venkovní výhře 2:1 pláchl do „klidnějších" vod.
Vůbec hrát doma ve čtrnáctém pokračování podzimního seriálu bylo za trest. Zatímco prohra 1:4 Heřmanova Městce s druhou Chocní se vesměs čekala, tak triumf Lanškrouna v Hlinsku (2:0) zavání senzací. Výhodu svého prostředí nevyužil ani Dolní Újezd. V repríze duelu loňské sezony I. A třídy sice neztratil všechny body, ale remíza 2:2 s Pardubičkami ho může mrzet. Už jen proto, že o poločase vedl o dvě branky.

Vedoucí příčku si udržela Česká Třebová, která v okresním měření sil udolala letohradskou rezervu. Při klopýtnutí Hlinska zůstala na druhé příčce Polička. Ta společně s chrudimskou rezervou sledovala víkendové dění z tepla domova. Oba celky se totiž střetly už na začátku září a tým z města Bohuslava Martinů vydřel výhru 3:2.