Před třemi lety fotbalové Živanice opuštěly divizi za pořádného kraválu. Sestup řídil v posledním zápase sezony proti Letohradu nechutným způsobem rozhodčí Ladislav Vídeňský. Penalta se pískala i za faul metr před vápnem… Za šaškárnu dostal muž s píšťalkou „odměnu" po utkání. Byl bit jako žito. Teď se klub vlivného šíbra Jiřího Nováka do soutěže vrací. Potichu vystřídal Lhotu pod Libčany.

Za pozápasové dění, nejspíš i za ostrá slova svého majitele, byly Živanice před lety potrestány pokutou 200 tisíc Kč.

„Pan Berbr, který řídí rozhodčí třetí ligy a divize, si z toho udělal velký džob," rozčiloval se tenkrát Novák.

Klub už z principu pokutu platit nechtěl. Fotbalová asociace proti němu dokonce rozjela v roce 2011 arbitráž. Kvůli ní se tehdy Živanice do divize nevrátily. „Dlužíte? Máte smůlu, dokud nezaplatíte, tuhle soutěž si nekopnete," vzkazoval svaz.

Teď  přichází comeback. Něco se změnilo? Do sídla FAČR dorazily peníze?

Ne. Živanice na svaz penále neposlaly. „Je to tak, pokutu neuhradily, teď jenom zaplatily poplatek 50 tisíc za mimosoutěžní postup," potvrzuje Jiří Nikodém, vedoucí sekretář Řídící komise fotbalu v Čechách. „V létě roku 2010 se u nás stalo svinstvo světového kalibru, takže věřím, že to máme prominuté," tvrdí šéf klubu Novák.

Ano, věří. V ruce nic nemá.  „Část jsme zaplatili. Potom jsme požádali o prominutí, takže snad je všechno v pořádku. Další informace nemám," dodal.

Jednoho by napadlo, co se asi stalo, že Strahov tak otočil. Pozor, nepočítejte s tím, že by z kanceláře FAČR znělo nějaké: „Jsme korupčníci a blbci, tenkrát to byl zářez, proto pokutu odpouštíme a sypeme si popel na hlavu." Důvodů může být víc, ale tenhle rozhodně ne.

Bývalý šéf pardubického krajského svazu Vladimír Janata má svoji teorii: „Koukám, co všechno je teď možné. Jenom se ale potvrzují moje slova. Už před čtyřmi měsíci jsem věděl, že jim pokutu odpustí. Chtěl jsem ten jejich dluh řešit, na svazu musí být i moje korespondence s generálním sekretářem Rudolfem Řepkou, ale nic se nedělo. Nakonec se ke mně doneslo, že jim pokutu stejně odpustí, protože budou při volbách volit mého protikandidáta."

Pro nezasvěcené: protikandidátem byl sudí Michal Blaschke, spřízněnec krále fotbalového zákulisí Romana Berbra.

Pokud před činovníky FAČR mluvíte o arbitráži, vymáhání částky ze Živanic a zatrhnutí postupu v roce 2011, pomalu na vás vytahují krucifixy jako na ďábla: „Jo, je to v řešení. Bližší informaci vám ani dát nemůžu. Nevím, jak to vypadá," oznámil jenom Josef Nikodém.

V řešení? Takže nakonec někdo může Živanice zase vykopnout? To už prý těžko. „Je to definitivní. Jsou tam nalosovány. Ta pokuta bude předmětem dalšího řešení," je Nikodém s verdiktem přesto opatrný.

Selským rozumem vám však dojde, že situace vyřešena je, jinak by Živanice, mimochodem v krajském přeboru Pardubicka skončily sedmé, mohly o divizi leda snít. Oficiální stanovisko chybí, ale pokuta už neexistuje.

„Věřím, že bude všechno v pořádku, ale stát se může všechno. Poslední informace, kterou mám, je, že by všechno mělo být v naprostém pořádku," potvrzuje Novák.

Tak snad tenhle stav dlouho vydrží. Aby se totiž v Živanicích nemusela fackovaná rozhodčích opakovat…

A jen tak mimochodem, pokud máte sekyru u policie za nedovolenou rychlost, živanický postup radši nezkoušejte.

Když totiž zákony a předpisy fungují, nikdo vám flastr nepromine. Budete spíš řešit kardinální průšvih. Ale ve fotbale dost věcí funguje „jinak".