V posledních dvou kolech krajského přeboru se to ale nějak zamotalo. Fotbal si totiž začíná přivlastňovat hokejové „právo". Na zelených trávnících se zpravidla považuje za znemožnění soupeře pět branek, jenže na jaře na nich zdomácňuje desítka…

Nejdříve se na čísle devět zastavila drtička zn. Choceň v utkání s Horním Jelení. Kolo na to ji napodobily vedoucí Holice. V okresním derby ztrapnily Pardubičky (9:1). V obou případech bylo ke zdolání dvojciferné hranice velmi blízko. Přitom z holického tábora před utkáním vycházely varovné signály, s tím, že se jim na Pardubičky v nejvyšší krajské soutěži nedaří. Naopak jejich protivník hýřil optimismem. A měl důvod. V posledních dvou domácích zápasech zvítězilo mužstvo od Borku 1:0 a stejným poměrem prohrálo v loňské sezoně v Holicích, když nebylo horší. A jak už to chodí, přílišný optimismus byl na škodu a v sobotu dopoledne zvítězil zdravý strach i pokora. Na celé čáře.

„Až nás překvapilo, jak to bylo jednoduché, protože s Pardubičkami jsme pokaždé mívali velké problémy. Kluci si zahráli, pobavili diváky, které nakonec mrzelo, že nepadla desátá branka. Šancí na to bylo dost," pravil holický trenér Václav Velinský.

Přes slastnou výhru se musí mít jeho tým na pozoru. Na záda mu totiž funí trojice stopařů. Pouhý bod za Holicemi zaostává chrudimská rezerva, která ve šlágru kola zdolala 3:1 do té doby na jaře stoprocentní Moravany. Hosté se sice ujali vedení, které však mělo jepičí život. Naděje na bodový zisk jim sebral blikanec Hurty.

Zahanbit se nenechal ani Lanškroun, který výhrou 4:2 vyloupil Moravskou Třebovou (4:2). Jeho třígólový náskok z úvodní půlhodiny se sice ještě do přestávky smrskl na nejmenší možný, ale zkraje druhé půle už zase panoval na hostující lavičce klid.
Třetím do naháněcí party je Žamberk. Ten si doma poradil (2:0) s Dolním Újezdem. Na Vysočině byl k vidění duel jarních zklamání. Hlinsko nakonec vydřelo proti Svitavám bod za remízu 1:1. V penaltách ale úplně vyhořelo (0:3).

A přidaná hodnota mistrovských zápasů ještě dvakrát. V obou případech se týkala týmů hrajících o záchranu. Letohradská juniorka dohnala dvoubrankové manko proti favorizované Chocni (2:2), ale penalty už nezvládla. Stejně jako Litomyšl v okresní řeži s Poličkou (3:3). Ta naopak o tři body přišla.

Do stále větší beznaděje se propadá Horní Jelení, které po prohře 1:2 tentokráte odevzdalo body Třemošnici.