Prý už to dávno není, co bývalo. Rivalita pomalu mizí. Hradec Králové a Pardubice si nejdou po krku. Bla, bla bla… Povídačky pro malé děti. Vzájemné pošťuchování pořád kvete.
Pokud kluk z Pardubic jezdí za holkou do Hradce, stejně do něj ostatní budou šít, že by se měl nechat očkovat.
Jestliže si někdo z Hradce našel práci v Pardubicích, hned schytal přátelský dloubanec, že má v hlavě jetel a ať dá rychle výpověď.
Teď uvidíte, že staré rány stále pracují. Nenáviděný Mechov (Hradec) zpropadené Koněpůlky (Pardubice).
Že vás takové názvy pohoršují? Musíte si zvyknout, bude hůř. Tahle města čeká 6 sportovních derby. Čtyřikrát se potkají v hokejové extralize, dvakrát na sebe narazí ve Fotbalové národní lize. Emoce budou bublat a drsná slova létat vzduchem (snad zůstane jen u nich).

V neděli na sebe rivalové narazí poprvé.
Druh sportu: fotbal.
Místo: Všesportovní stadion, Hradec Králové.
Čas: 17.00.

Ve městech se zastaví život.  Hlavně s tím druhým neprohrát! Pane, to by byl ale průšvih…
„V Hradci jsem vyrůstal, pro mě je to zápas číslo jedna,"  ani na vteřinu neváhá pardubický brankář Luděk Frydrych.
„Pardubice v přípravě šlapaly. Je dobře, že si to rozdáme hned na začátku," kontruje vysoký hradecký stoper Adrian Rolko.
Ve druhé fotbalové lize se týmy naposledy potkaly před sedmi lety a Hradec v Pardubicích vyhrál 1:0.

„Perníkáři" svého černobílého soka naposledy v soutěžním utkání porazili  3. října 2004 a také jim stačil jeden gól.
Podle gólmana Luďka Frydrycha se ale Hradce, který spadl z nejvyšší soutěže, rozhodně nebojí: „Měli jsme docela solidní přípravu, všechno jsme vyhráli, nemáme mít z čeho strach. Bude to derby a rozhodně do Hradce nepojedeme s tím, že nemáme co ztratit. My tam budeme chtít urvat nějaký ten bod."

Hradecký kapitán Radek Hochmeister počínání prvního druholigového soupeře  sledoval:  „V přípravě jim to šlo, porážely dobré týmy. Máme k nim zdravý respekt, ale samozřejmě chceme vyhrát a úspěšně se odrazit," posílá jasný vzkaz, že „zadara" Pardubice nedostanou ani stéblo trávy.

Těšte se, opona jde nahoru. Tenhle rok bude v regionu pořádně živo. Hradec Králové, nebo Pardubice?

Co vás letos čeká ve Fotbalové národní lize?
HVĚZDY: Že hrají druhou ligu jenom fotbalisté kategorie „no name"? Houby s octem. Sokolov získal Davida Kobylíka, Táborsku dál vládne „padlý anděl" Jan Šimák. Bohemians Praha zase potáhne Zdeněk Šenkeřík. Správně, to je jeden z mála útočníků, kteří na hřiště nešli s hnědým pruhem na trenýrkách, když se na ně chystal Tomáš Řepka. V každém klubu se najde někdo, na koho se dá chodit.

FAVORIT: Hlavním aspirantem na postup by měly být České Budějovice. O druhé místo by se mohla strhnout pořádná rvačka. Sokolov, Hradec, Karviná… je z čeho vybírat.

SLEZSKÁ KLIKA: Karviná, Třinec a Frýdek Místek. Tahle parta bude divoká. Karviná vloni chtěla útočit na špici, ale sezonu pořádně zmastila, další neúspěch se neodpouští. A dva nováčci? To budou pěkní vlčáci, pozor na ně.

ZÁŘEZY: Bohužel, rozhodčí znovu nikdo neposlal do kláštera na převýchovu. Připravte se, že občas může něco zavánět. Vloni například sudí Pavel Ochotnický zařízl Pardubice jako podsvinče proti Táborsku. Jenom se pak usmíval, delegát Tulinger taky, trest se nekonal… a jedeme vesele dál.