Jaký mají jarní recept na „likvidaci“ soupeře? V první, poločase mu nasypou dva góly. Stalo se tak v prvním kole v Chocni i teď doma s Hlinskem. Holice si udržují v čele tabulky krajského přeboru čtyřbodový náskok.

Holice Hlinsko 3:1

Domácí tým měl před touto sezonou s Hlinska vítr. Jenže dva zápasy, z nich šest bodů a skóre 8:2, historicky špatnou bilanci výrazně upravily.

Hlinsko přijelo na půdu vedoucího jako tým ze druhé poloviny tabulky.

„Soupeř neměl co ztratit. V úvodu bylo na něm vidět, že nebude betonovat, ale hrát fotbal. Nicméně my jsme na hřišti předváděli svou hru a protivníka nepouštěli do brankových příležitostí. Až na výjimku, kdy se na konci první čtvrthodiny na penaltě uvolnil jeden z hráčů Hlinska a rázem stál sám proti Zahradníkovi,“ shrnul úvodní pasáž holický trenér Jiří Tesař.

Jeho svěřenci dále kombinovali jako o život. A jejich pohledný fotbal také přinesl gólové ovoce. Nejdříve se trefil Starý a po něm dokončil akci jako z Ligy mistrů bek Žák.

„Celý první poločas jsme byli jasně lepším celkem. Do kabiny jsme měli odcházet minimálně s tříbrankovým náskokem,“ má jasno Tesař.

Po přestávce už to taková jasná záležitost nebyla. Hlinsko totiž snížilo,poslední slovo však měl Jedlička.

„Druhý poločas jsme čekali větší tlak, což se také potvrdilo. Soupeř nehrál fotbal, ale zezadu pouze nakopával míče. Na stopera se postavil hrající trenér a musím říct, že ve hře jeden na jednoho měli kluci problém obejít ho. Taktiku měli jedinou, vše hrnout dlouhými míči k naší svatyni. Po chybě ve středu hřiště jsme dostali gól. Nechali jsme ale hráče soupeře běžet až k vápnu bez jakéhokoli ataku. Pak ještě Hlinsko po standardce nastřelilo tyč. Hra ve druhé půli možná nebyla chvílemi oku moc lahodící. Někteří trochu polevili a bylo to znát. Nicméně jsme zápas zvládli a dotáhli do vítězného konce. Celý tým zaslouží pochvalu. Obzvláště pak krajní obránce Žák,“ pravil Jiří Tesař, který dodává.

„Jsem rád, že se nám daří střílet góly již v první půli. Kluci jsou pak ve větší pohodě. I když se občas poleví…“

Záložní řada Holic dává vzpomenout na Francii…

Pardubicko - Zápasy se vyhrávají ve středu pole… Alespoň ty na nižších úrovních než jsou republikové soutěže. A teď z jiného soudku. Pamatujete na osmdesátá léta a hvězdnou záložní řadu francouzského týmu? Jména jako Platini, Tigana, Fernandez a Giresse, Genghini oslovila mnoho fotbalových fanoušků na celém světě. Tehdy se cenila kompaktnost středové formace galského kohouta.

Podobně jsou na tom v letošní sezoně v Holicích. Na postech halvů je přetlak a záložní řada lídra krajského přeboru patří k ozdobám soutěže. Na pravé straně „jezdí“ Krpata, ve středu se doplňují Jedlička s Beranem, levou stranu si v sobotu pronajal Starý. A jsou tu další varianty jako Kučera, Chvála, Machatý nebo Münzberger. Ne náhodou mají Holice po dvou jarních kolech plný počet bodů s průměrem tří vstřelených branek na zápas.

O víkendu zdolaly Hlinsko 3:1. Základ k výhře položily dvěma góly v první půli. Stejně jako v Chocni. Kreativitu holického týmu dokládá 38. minuta: Chvála s Beranem si patrně neuvědomili, že nejsou na futsalovém utkání (hrají za Torf Pardubice) a hlineckou obranu rozebrali do posledního šroubku. Pro nabíhajícího obránce Žáka nebyl problém uklidit míč do sítě.

„Jsem rád, že se nám daří střílet góly již v prvním poločase. Kluci jsou pak ve větší pohodě, i když se občas poleví,“ zachmuřil se naoko holický trenér Jiří Tesař.

O přestávce musel být v hostující kabině pořádný průvan. Přestože měl hlinecký trenér k dispozici hráče na střídání, vletěl na hřiště sám.

„Na stopera se postavil Dan Sigan, můj kolega z trenérského kurzu, a musím říct, že pozičně zahrál na výbornou. Ve hře jeden na jednoho měli moji svěřenci potíže hrajícího trenéra soupeře obejít. Hosté měli taktiku jedinou: vše, co šlo, dostat dlouhým míčem co nejblíže naší svatyni. A v tom se nenechal Sigan pobízet,“ pousmál se Tesař.

Na rozdíl od ostatních kandidátů postupu jeho mužstvo zatím jarem proplouvá bez problémů.

Posuďte sami: Svitavy i Cerekvice nad Loučnou sice dvakrát vyhrály, ovšem jen o gól. Česká Třebová zvítězila také dvakrát. Naposledy v závěru udolala vyloučením oslabenou Třemošnici.

Posledním do party, co má na jaře plný počet bodů, je chrudimské béčko. To nasypalo do sítí soupeřů ještě více gólů než vedoucí celek. Čerstvě udolalo Vysoké Mýto. Za zmínku stojí dvě branky během dvou minut, kterými otáčelo průběh utkání.

„Vstup do jara se nám povedl herně i výsledkově. Zvláště čtyři góly při derby v Hlinsku mají svoji cenu. Z podobné kategorie je výhra nad ambiciózním Mýtem. Jsem rád, že se v praxi projevuje dobrá spolupráce s naším áčkem,“ říká chrudimský trenér Miroslav Teplý.

POTLESK

• Jaro probouzí… Chrudimská rezerva s novým trenérem řádí na zelených trávnících jako černá ruka. Pokud bude ve výkonech pokračovat, tak může litovat nepříliš vydařené podzimní části. V opačném případě mohla čeřit vody na špici.

• Ťuk, ťuk a gól! Holický „futsal“ ve 38. minutě utkání s Hlinskem. Chvála si dvakrát vyměnil míč s Beranem a Žák zvýšil na 2:0.

PÍSKOT

• U Vodojemu stříkaly nervy vysokomýtských hráčů a pak červené karty z kapsičky rozhodčího. Krýda byl vyloučen za likvidační zákrok na Koppa a posléze Kovařík za vulgarity na adresu mužů v černém.

• Co ještě chcete? Litomyšl a Lanškroun hrály déle než poločas proti deseti, ale nedokázaly se vůbec prosadit. Litomyšlský tým získal alespoň bod.

STŘELCI

1. - 2.Myšák (Česká Třebová) 12

Černík (Žamberk) 12

3.M. Stejskal (Polička) 11

4.Kopecký (Chrudim B) 10

5.Jeřábek (Holice) 9