Pojďte všichni do hospody! Jídlo a pití však nebude hlavním bodem programu. Tím se v restauraci U Capoušků stala řádná valná hromada Okresního fotbalového svazu Pardubice. Jeho předseda DRAHOSLAV DRÁBEK hodnotil uplynulé dvouleté období. Věty rozhodčího měly vesměs pozitivní nádech.

Vyřešíme okamžitě
Poslední valná hromada se konala 11. ledna 2013 a na rozdíl od té páteční byla volební. Předsedou Výkonného výboru OFS Pardubice se tehdy stal rozhodčí Drahoslav Drábek. Kromě něho činovníci oddílů zvolili dalších šest členů výboru. Jmenovitě Davida Martínka, Davida Morávka, Lukáše Ouředníka, Kamila Řezníčka, Petra Valentu a Františka Vaniše. Na prvním zasedání nově zvoleného výboru byl za místopředsedu vybrán Vaniš a zároveň došlo ke jmenování předsedů jednotlivých komisí.

„Výkonný výbor zasedal celkem pětadvacetkrát, pravidelně jednou za měsíc. S nástupem do funkcí, jsme si stanovili několik úkolů. Tím základním bylo plynule přejít a pokračovat v činnosti předchozího výboru při zajištění chodu všech okresních soutěží. K naplnění cíle nám napomáhá z předchozího období zřízená funkce sekretáře OFS, ve které působí Lukáš Ouředník. Ten poskytuje všem z okresního fotbalového hnutí potřebné služby, na čemž se podílí i ostatní členové výboru i odborných komisí. Pokud si to okolností vyžadují, nebo je nutné řešit aktuální problémy, konáme tak ihned: telefonicky, emailovou poštou mezi sebou i ze zúčastněnými stranami z řad zástupců klubu a rozhodčích či s ostatními členy fotbalové asociace."

Pojmenování soutěží i akcí
Sázka na budoucnost. Donutit současné děti sportovat nebo se jenom hýbat, stojí jejich rodiče i učitele spoustu úsilí. Mládežnické základny se ve všech sportech ztenčují. Ve fotbale nevyjímaje.

„Dalším a jedním z předem stanovených úkolů bylo to, že budeme v rámci okresního svazu podporovat rozvoj mládežnického fotbalu. Získáváním materiálních i finančních prostředků. Na chvíli ještě odbočím k dospělým. Inspirovali jsme se prací předchozího výkonného výboru v čele s předsedou Petrem Valentou. Ve spolupráci s Pardubickým pivovarem se jim podařilo zatraktivnit okresní přebor mužů pojmenováním. Název Pernštejn nese tato soutěž dodnes. Nechtěli jsme také čekat jenom na získané finanční prostředky formou dotací a grantů. Cílem bylo nově rozšířit získávání zmiňovaných prostředků ve spolupráci s dalšími partnery. Postupně se nám povedlo pojmenovat všechny dlouhodobé mistrovské soutěže dospělých i jednorázové mládežnické akce. Jedná se zejména o finálové turnaje přípravek a zápasů výběrů OFS.

A teď zpátky k dětem. Vloni byl poprvé uspořádán Letní kemp, kterého se zúčastnilo dvacet pět žáků z klubů okresních soutěží. Stalo se tak za podpory Komise mládeže fotbalové asociace. V roce 2014 také byly za přispění Pardubického krajského fotbalového svazu předány šesti klubům hrající mládežnické okresní soutěže tzv. bezpečné hliníkové branky.

V případě získávaných prostředků, jsou všechny výhradně použity na uspořádání mládežnických akcí. Jelikož ale nedosahují výše na pokrytí celkových nákladů, jsou částečně hrazeny ze zdrojů OFS. Každoročně na pořádané turnaje mládeže rozdělujeme všechny finanční prostředky získané ze startovného jednotlivých klubů v dospělých soutěžích. Odměny za vítězství jsou i způsobem jednoho z mnoha motivačních faktorů pro jejich výkonnostní růst."

Počítač: zabíječ náctiletých
Doslova pohromou je pro fotbalové činovníky moderní počítačová technika, které zcela propadli zejména náctiletí kluci. Místo skotačení po hřišti a zdolávání protivníků tváří v tvář, soupeří s virtuálními postavami.

„Jednou z mála věcí, která nás v uplynulém období dvou let trápila v mládežnickém hnutí, je malý zájem o fotbal v kategorii dorosteneckého věku. To má negativní dopad na náš okresní svaz. Vždyť druhým rokem se nám pro nedostatečný počet týmů nepodařilo otevřít mistrovskou soutěž okresního přeboru.

Na druhou stranu nás může těšit, že máme v okrese poměrně širokou základnu v žákovských kategorií. To jemopříslib do dalších let."

Zeštíhlení přeboru
Předseda se dotkl také jednoho palčivého bodu. Tím bylo snížení počtu účastníků ze šestnácti na čtrnáct. Stalo se tak po dvouleté zkoušce. Z okresní ho přeboru sestoupilo hned kvarteto. A někde to nemohou vydýchat doteď…

„Změna byla uskutečněna na základě toho, že přihlášky do soutěží dospělých pro sezonu 2014/15 nebyly v takovém počtu, abychom plnohodnotně naplnili soutěže. Především pak čtvrté třídy. Nicméně už minulý výkonný výbor, který okresní přebor rozšiřoval, avizoval, že počet šestnácti účastníků je eventuálně na přechodné období."

Fotbal ve slavnostním
Čím stávající výkonný výbor zabodoval, bylo slavnostní zakončení ročníku 2013/14. Okresní fotbal povýšil na společenskou záležitost.

„Chtěli jsme klubům zpříjemnit fotbalové chvíle, a tak jsme se rozhodli uspořádat historický první Galavečer okresního fotbalu. Stalo se tak za účelem vyhodnocení soutěžního ročníku 2013/14. Nechyběla ani ocenění pro kluby a jednotlivce. To vše za přítomností zajímavých hostů jako fotbalové legendy Antonína Panenky či hokejisty Tomáše Rolinka. Akce se shledala s nadšením, a tak už teď připravujeme druhý ročník."