Opravná zkouška aneb druhý pokus. Oba zástupci pardubického okresu v divizní soutěži v prvním jarním vystoupení neuspěli. Juniorka se pokusí o reparát s Ústím. Podstatně těžší úlohu budou mít Holice na půdě třetí Kutné Hory.

Neděle 14.30: FK Pardubice (7. místo, 23 bodů, skóre 23:20) – Jiskra Ústí nad Orlicí (5. místo, 24 bodů, skóre 28:21). UMT Ohrazenice. Na podzim: 1:5.
Zase regionální rival. Pardubická rezerva se i ve druhém kole jarní části střetne se spoluobyvatelem Pardubického kraje. Ten první duel jí nevyšel, když prohrála 0:1.
„Svitavy nás překvapily svojí kvalitou. Oproti podzimu jejich mužstvo posílilo. Určitě soupeř předvedl lepší výkon než v domácím utkání.  První jarní zápas byl o tom, kdo dá gól, nebo kdo udělá nějakou chybu. Bohužel tu jedinou chybu jsme vytvořili my a proto jsme prohráli," poznamenal pardubické trenér Jaroslav Míchal.

A nejen jeho štve, že za jeden kiks jeho svěřenci zaplatili takhle vysokou mincí. Na druhou stranu ho může těšit, že tým byl směrem dozadu takřka neomylný.
„Ale jo, s defenzivou jsem byl vcelku spokojený. Zvláště v době, kdy si soupeř při naší hře vabank vypracoval několik možností na pojištění svého vedení," říká trenér.
Za to s útočením, respektive s koncovkou to z pardubické strany moc valné nebylo. Vlastně nebylo vůbec.

„Je zarážející, že jsme si v podstatě nevytvořili jedinou šanci. Nebylo to obrannou hrou soupeře, protože každý se dá nějakým způsobem přehrát. My jsme se ale za jejich obrannou čtveřici dostávali minimálně," přiznává Jaroslav Míchal.
Lepší nálada po úvodním dějství panuje v ústecké kabině. Nejenže Jiskra udolala Novou Paku 4:1, ale při zaváhání Pardubic nejbližšího soka přeskočila v tabulce.
„Pokusíme se je dostat zpátky pod sebe. Nicméně vše bude záležet na tom, v jaké nastoupíme sestavě. Pokud budeme kompletní, tak věřím, že se to podaří," přemítá pardubický lodivod.
„Mám takový pocit, že Ústí se pokusí napodobit taktiku Svitav. Nebude se s námi pouštět do nějakého útočení, zaměří se více na defenzivu. My oproti minulému zápasu musíme zlepšit pohyb a hrát v maximálním nasazení po celých devadesát minut. Na to by měli být kluci zvyklí ze zimní přípravy. Když to shrnu, soupeře musíme uběhat," má jasno Jaroslav Míchal.

Pardubický celek si Ústí stejně jako Svitavy pozval na umělou trávu. Na tomto povrchu absolvoval prakticky celou zimní přípravu. Mohla by to být jeho výhoda.
„Ano, může to být výhoda, protože jsme na ní odtrénovali celou zimu. Na druhou stranu všechny nejen divizní týmy mají poměrně neomezené možnosti s tímto povrchem se sžít. To nám předvedly i Svitavy. Před tímto duelem jsem si rovněž myslel, že by to mohlo být naše plus. Pro oba soupeře platí jedna věc, v podvědomí hráčů je, že na umělce se jim hraje hůře, než na přírodní trávě," trochu filozofuje Míchal.
Když se řekne Ústí nad Orlicí, fotbalovým fanouškům okamžitě naskočí jméno Vaňous. Tento hráč měl například lví podíl na obratu s Novou Pakou.
„Vaňous je střelec, dělá soupeři hru, ale jeho osobní obranu neplánujeme. Každopádně mu ale budeme pře naším pokutovým územím věnovat zvýšenou pozornost," slibuje Míchal.                 
Tip Deníku: 1

Neděle 15.00: Sparta Kutná Hora (3. místo, 32 bodů., skóre 27:16) – SK Holice (16. místo, 4 body, skóre 8:45). Na podzim 0:1.
Holice vstoupily do jarního období domácí prohrou s Novým Bydžovem. Přitom v první půli byly hostům minimálně vyrovnaným soupeřem. Nadšení je však po vyrovnaní protivníka opustilo.
„Klidně se nebojím tvrdit, že jsme první poločas měli převahu. Jenže vyrovnávací gól přišel moc rychle a určitě se to na hráčích podepsalo. Do přestávky jsme měli odcházet s minimálně dvoubrankovým vedením, ale bohužel tomu tak nebylo," lamentuje holický trenér Jiří Tesař.

Po přestávce Nový Bydžov zcela ovládl hru. Holický tým se najednou na nic nezmohl. A soupeř toho bezezbytku využil k dokonání obratu.
„Do druhé půle jsme nastupovali opět s tím, že budeme hrát útočně. Kluci si věřili, že mají na to uhrát dobrý výsledek. Nicméně jsme po ztrátách míče na polovině soupeře přestali plnit presinkové úkoly a soupeř chodil do brejků. Dva využil a bylo po hře. Už ten druhý gól nás opět nalomil," přiznává kouč.

Po zimní obměně kádru poslal na hřiště prakticky zcela novou jedenáctku. A její výkon prý byl nadějný…
„Jsem spokojen s tím, jak si kádr sedl. Mrzí mě jen jedna věc. Celou zimu makal v přípravě Tomáš Jedlička ale neměl ještě vyřízenou registračku. To mě trochu rozhodilo plány se základní jedenáctkou," zalitoval Tesař.
Hodně zájmu vyvolal start tří chrudimských hostů. V první půli se tzv. chrudimská klika do šancí dostávala.

„S výkonem chrudimáků jsem spokojen až na tu nejpodstatnější věc. Tou je efektivita, respektive vstřelení gólu. A šance na to byly," poukazuje Tesař.
Očití svědkové naznačují, že dojem z výkonu holických fotbalistů nebyl špatný. Zdá se, že outsider soutěže chce v divizi, ještě něco dokázat.
„Určitě ano. Ti co na tréninky chodili nemohou mít problémy s fyzičkou. Jen musíme některé situace řešit mnohem rychleji něž v kraji," ví holický kormidelník.
Říká se, že všechno špatné je pro něco dobré. A zkušenosti ze hřiště k nezaplacení.

„Z každého utkání se dá vždy něco vytěžit. Horší je pak ale samotná aplikace v dalších zápasech. Musíme hrát stejně po celých devadesát minut," smýšlí Jiří Tesař.
Zítra čeká jeho tým Kutná Hora. V případě tradičního neakceptování postupu Jiren, je to jeden z adeptů postupu. Holice tak jistě nemine pořádná lopota
„Jak jsem již avizoval před sezonou. Do každého zápasu půjdeme naplno, každého budeme chtít potrápit a vždy se budeme snažit sbírat nějaké bodíky," opakuje Tesař.
S Kutnou Horou se už Holice potkaly v této sezoně dvakrát. V poháru prohrály 0:2, v soutěži 0:1.

„V tom prvním utkání soupeř dominoval. Za to druhý byl víceméně vyrovnaný. Jsme schopni s ním hrát vyrovnanou partii. Musíme ovšem proměňovat šance. S tím nám pak poroste i sebevědomí," tvrdí Jiří Tesař.  
Tip Deníku: 1