Bez práce nejsou koláče. Toto legendární české rčení dostihlo fotba listy Moravan. Po podzimní části se s poloprázdným žaludkem krčí na předposlední příčce. Když se totiž kuchaři nezačnou snažit, pečení holuby zkrátka sami nepřiletí. Trenér MIROSLAV KALUŽA mimo jiné mluví o špatném přístupu k tréninku a rovněž chemie v kabině nefunguje.

Jak byste ve stručnosti zhodnotil podzim?
Propadák! Výstižnější slovo mě nenapadá. Tento tým má totiž navíc. Tedy za předpokladu, že bude chtít.

Vy jste byl už před začátkem sezony skeptický. Co vás k tomu vedlo?
Vše je o přístupu hráčů. A to jak v tréninkových jednotkách, tak i k zápasu. Bohužel, jsme pokračovali ve stejném duchu jako na jaře. Výsledkem je naše nelichotivé postavení v tabulce.

A vaše předpovědi se naplnily. Proč se černý scénář nepodařilo škrtnout?
Vše se odvíjelo ze špatného přístupu hráčů k přípravě. Někteří si neuvědomili, že pátou nejvyšší soutěž hrát bez tréninku nejde. Dále, příchozí hráči nenaplnili naše očekávání, přístup zkušených borců k zápasům a špatná chemie v kabině.

Moravany těží jen ze svého hřiště. Jenže i tam jste poztráceli strašně bodů. Jaké pro to máte vysvětlení?
Holice nás převýšily fotbalovou kvalitou. Prohry se silnými Libišany a Slatiňany byli smolné. Minimálně bod jsme měli s nimi uhrát. Jenže tady začali rozhodovat naše fatální chyby v obranné činnosti. No a Choceň?! Tak to byl totální propadák. Takhle se o body, respektive už o záchranu nehraje.

Za to venku je to hotová katastrofa. Proč?
Nemyslím si, že to byla katastrofa. Kromě utkání v Hlinsku, které se nám herně velmi nepovedlo, jsme v ostatních nepropadli. K naší smůle nás zrazovala koncentrace v zakončení. A rovněž hra naší obranné linie, která byla vždy horší soupeře. To rozhodovalo.

Kolikrát jste prohráli jen o gól či dva…
Nezaostávali jsme herně, jako spíše v chybách jednotlivců. A ty soupeř trestal. Nám se toto nevedlo.
Traduje se, že vše se odvíjí podle začátku soutěže. A ten vám vůbec nevyšel. Příčiny?  Ano tak to je. Nicméně pokud je tým připravený na sezonu, tak se s tím dá stále něco dělat. Jenže někteří hráči to zabalili po prvním nezdaru a hledali chyby všude jinde a ne u sebe.

Hodně vás srážely individuální chyby. Přitom moravanský manšaft není úplně nezkušený. Co tom soudíte vy?
Chybí nám lepší komunikace na hřišti. Zkušenější hráči těm mladším moc nepomohli, spíše naopak. To se musí změnit!

Z toho vyplývá fakt, že hodně branek inkasujete?
Ano, tak to je. Soupeř nás snad vždy potrestal gólem.

Směrem dopředu to není úplně špatné, ale je vidět, že soupeři mají duo Kříž – Poláček prokouknuté. Nebo máte jiný názor?
Nemyslím si, že tito hráči jsou prokouknutí. V každém utkání se dostali do několika příležitostí. I tak před nimi klobouk dolů. Horší je to se zakončením ostatních. Pokud nepracuji v tréninkových jednotkách na sto procent, nemůže být realizace při zápase kladná. Nezáleží jen na zakončení, ale i na finální přihrávce.

A ještě jeden poznatek. Máte výrazně horší druhé poločasy. Hrát jen jeden máte o deset bodů víc. Proč se tak děje?
Pokud hráč nemá z čeho brát, nevydrží být koncentrovaný v celém zápase. A z toho pramení chyby a následně branky v naší síti.

Asi týmu nepomohla ani vaše ostrá kritika rozhodčích. Mírnil byste se, kdyby nastala situace znovu?
Pokud vidím, že někdo hatí práci celého klubu respektive hráčů na hřišti, tak se ozvu. Takovou blamáž jakou jsme zažili Žamberku, by snad řešil každý. Ano opět bych reagoval stejně a asi bych zvažoval vystoupení z FAČR. Poté bych měl více času věnovat se tomuto nešvaru v těchto soutěžích. Radši nezkušený mladík v černém, který má vizi něco v tomto směru dokázat a zlepšovat se, než ti ostatní…

Jaké máte plány pro jaro?
Tento tým má na setrvání v krajském přeboru. Musí se ale rapidně zlepšit přístup k tréninku. Ostatní se dostaví.