Změny v týmu
Odchody
Pryč je hlavní sparťanská klika, odešel trenér Martin Hašek, s ním i hráči Martin Hašek ml., Jakub Nečas a Jan Vondra.

Příchody
Mužstva se ujal staronový kouč Jiří Krejčí a trenérský tým rozšířil ještě Jaroslav Míchal. Pardubicím se podařilo se Spartou domluvit, že v kádru zůstanou dva Východočeši Jiří Bederka a Jan Záviška. Na zkoušku z Chrudimi dorazí záložník Lukáš Mastík, do klubu se pak vrátili Tomáš Dostálek a Tomáš Popsíšil, jeho hostování z Dukly se může v létě změnit na přestup.

Zažité pořádky se vracejí. Druholigové Pardubice ukončily spolupráci se Spartou a včerejší první trénink v zimní přípravě vedl znovu jako hlavní trenér JIŘÍ KREJČÍ. Ano, muž, který byl po příchodu Martina Haška vedením sesazen na pozici asistenta, je zpět na velitelském můstku. „V létě jsem tu věc vzal jako fakt. Ješitnost teď není na místě," říká. Momentálně jsou Pardubice deváté a na sestupové příčky mají náskok osmi bodů.

Co bylo větší překvapení, že se v létě ujala vedení sparťanská klika, nebo že končí a klub chce vidět na lavičce jako šéfa zase vás?
Léto pro mě bylo určitě mnohem větším překvapením.

Hodně nemilé?
Úplně příjemné to nebylo, zvlášť, když mě informace zastihla v půlce dovolené v zahraničí.

A asi by se nebylo čemu divit, kdybyste teď na žádost, ať tým převezmete zpátky, řekl, že ani omylem…
Mám v klubu ještě platnou smlouvu, jsem zvyklý dostát svým závazkům, to je první věc. A druhou je tenhle klub, strávil jsem tady 14 let příjemného fotbalového života. Pak tady jsou ještě kluci v kabině a realizační tým, stojí za to s nimi dál pokračovat.

Ani kapka chlapské ješitnosti, že v létě s vámi klub docela vypekl a vy se na něj můžete taky vykašlat, se neobjevila?
Ne, bral jsem tu změnu v létě zkrátka jako fakt. Ješitnost teď ani není na místě.

Dal vám osobně půlrok, kdy jste pracoval jako asistent Martina Haška, něco?
Dal, ale tohle si nechám pro sebe.

Mohl jste třeba pozorovat mužstvo, jak se chová, z trochu jiného úhlu?
Z trochu jiné pozice poznáváte hráče i lidi kolem sebe. V tomhle ten podzim přínosný určitě byl.

Týmu poslední půlrok něco dal? Je lepší než v létě?
O tom nemá cenu spekulovat, do téhle roviny bych nerad zabíhal.

Dobře, ale neříkejte, že se aspoň nějaká pozitivní věc nedá vypíchnout…
Z mé pozice asistenta bych nechtěl dané téma do novin komentovat. Chci si tyhle věci hodnotit spíš sám pro sebe.

Přichystal jste si na první trénink do kabiny nějakou řeč?
Něco proběhlo. Do té půlroční historie jsme zabrousili jenom krátce, spíš jsme se dívali dopředu, mluvili o situaci v jaké jsme, co nás čeká.

Když klub instaloval do role hlavního kouče Martina Haška, jedním z důvodů bylo i to, že vy nevlastníte profi licenci. Jak to s jejím studiem vypadá?
Otvírá se až v prosinci 2015, určitě se na ni přihlásím. Bude záležet, zda mě přijmou.

Ale už jenom to, jak vás klub ke studiu tlačí je dobrý signál, že s vámi dál počítá. Berete to tak?
Asi ano, klub na tom zájem má a já taky. Druhá věc je, jestli to vyjde a dostanu se tam. Studovat licenci samozřejmě chci.

Na lavičku se teď vracíte jako šéf vy, zpátky jsou Tomáš Dostálek s Tomášem Pospíšilem. Dá se o posledních událostech mluvit tak, že se začíná tam, kde se skončilo v létě před injekcí ze Sparty?
Dostálka jsem zpátky z Chrudimi chtěl, je to náš hráč a věřím, že by nám měl pomoci. Pospíšil měl vizi, že by se mohl zařadit do kádru Dukly, což mu úplně nevyšlo. U nás vždycky odvedl dobrou práci, jeho návrat je logický i z toho pohledu, že dlouhodobě mimo je pravý obránce David Přibyl.

Martin Hašek nepočítal s Pavlem Němečkem, Martinem Tischlerem a Martinem Hundákem. Také oni se do týmu vrátí?
Něma bude působit na pozici hrajícího trenéra v B mužstvu, takže se bude udržovat. Kdyby nastala krizová situace, mohli bychom ho případně využít. Martin Tischler se znovu na konci sezony zranil, na zařazení do kádru zpátky to zatím není. Hundák je dlouhodobě zraněný a co se týká rekonvalescence, je na tom podle mých informací ještě hůř než David Přibyl. Jaro je pro něj asi pasé.

V létě jste volal po zkušené posile dopředu. To stále platí?
Zatím přišel Mastík z Chrudimi na zkoušku, povedlo se vyjednat, že u nás zůstanou Záviška s Bederkou ze Sparty. Ale všechno jsou to mladí kluci, jedno místo pro doplnění ofenzivního univerzála, by volné ještě bylo. Neříkám nutně, že musí jít o starého hráče, ale někdo, kdo má v lize už něco odkopáno, by se nám hodil. Určitě nejde ale ani vypustit finanční aspekt.

V Hradci skončil Marek Kulič, který se přesunul do Živanic. S ním jste nemluvili?
Nemluvili. Mám k němu obrovský respekt, vydržel na vysoké úrovní hodně dlouho. Ale je mu už 39 let, což je už pro nás trochu moc.

A o Davida Petruse, který nakonec skončil v Hradci, zájem nebyl?
To je spíš otázka pro našeho majitele. Když vynechám moji osobu, tak faktem je, že jeho odchod do Baníku z pohledu našeho klubu moc fér nebyl.