Překvapení jara pokračuje v Pardubicích dál. TOMÁŠ POSPÍŠIL přišel v zimě z Dukly Praha jako alternativa na kraj obrany. Nakonec pro sebe suverénně obsadil post pravého záložníka. Vedl si znamenitě a jeho mise ještě nekončí!

Dukla si ho nestáhla a dvaadvacetiletý fotbalista bude Pod Vinicí válet dál. Svoje skvělé výkony z minulé sezony potvrdil hned v první přípravě proti Slavii, které vstřelil při výhře 5:1 dvě branky. „Hundy vyřešil situaci nejlépe jak mohl a připravil pro mě jistý gól do prázdné," vyzdvihoval svého nahrávače Martina Hundáka za mazáckou akci před první trefou.

Hundák rozehrával i rohový kop, po němž jste zvyšoval na 2:0. Nebyl jste překvapený, že se míč dostal až k vám?
Odpoutal jsem se od hráče a míč přede mnou skočil, což bylo docela nepříjemný, takže jsem se ho aspoň snažil  tečovat a spadlo to tam. Škoda, že ještě před tím jsem nedal tutovku, mohlo nám tam ještě pár gólů spadnout.

Pardubice kopaly penaltu, vy jste měl na kontě už dva góly a přitom jste se k míči vůbec nehrnul. Copak vás nelákal hattrick?

Jsem původem obránce, takže se mě takovéhle věci moc netýkají. Radši to nechám těm povolanějším. Na penaltu si věřil Venclik (Ondřej Vencl) a v klidu ji proměnil. Já na ni určený nejsem.

Nasypat v prvním přípravném zápase pět gólů Slavii musí docela potěšit. Nebo ne?

Hlavně nehrála v plné sestavě, takže bych o nějakém velkém vítězství bych nemluvil. Ale jo, je to hezký, když nad ní vedete po poločase 5:0.

Byla znát uvolněná nálada i o přestávce v šatně?

V žádném případě. Jasně jsme si říkali, že je potřeba makat dál, nic nepodcenit a hrát hlavně dobře dozadu. Škoda, že jsme jen neudrželi nulu.

Tomáši, jak se vlastně přihodilo, že zůstáváte dál v Pardubicích? Copak vás Dukla nechtěla po skvělém jaru zpátky?
V Dukle mě berou jako obránce a na mém postu působí momentálně Španěl Romera, který hraje výborně. Domluvil jsem se s panem Prokešem (generální manažer), že pro mě bude lepší nastupovat tady, než jenom čekat na šanci v Gambrinus lize. Pro mě je herní praxe strašně důležitá. Jsem v Pardubicích navíc hrozně spokojený.

Do Pardubic jste také původně přišel jako obránce. Zářit jste ale začal jako krajní záložník. Nesedí vám nový post o něco víc?

Na začátku to bylo hrozně těžký, kloudně jsem nevěděl, jak se mám pohybovat. Obránce má před sebou celé hřiště, má přehled, co se děje. Hrát v záloze je o něčem jiném. Na začátku jsem se taky snažil posílat hlavně z první centry do vápna. Postupem času jsem si ale tady docela zvykl a myslím, že mi to v záloze docela sedí, cítím se už lépe.

Navíc v moderním fotbale často post krajního beka a záložníka často splývá…

Přesně tak. Tohle znám z Dukly, že obránce je v podstatě takový „polozáložník".