Kdo z koho? Outsider hostí favorita. Alespoň na papíře. Jenže s lanškrounskou obranou se kolikrát nedá hnout ani, když si vezmete na hřiště hever. Také proto si Holice k dalšímu výjezdu do orlické kotliny půjčí jeřáb. Vyrvou z trávníku tři body?

Neděle 17.00: TJ Lanškroun (14. místo, 23 bodů, skóre 16:18) – SK Holice (1. místo, 48 bodů, skóre 43:16). Na podzim: 0:2.

Lanškroun hraje o holý život a tyto zápasy bývají pro tým na druhé straně nejtěžší. Nejen v krajském přeboru nýbrž po celé Evropě v nejvyšších soutěžích.

„Skutečně neočekáváme nic jednoduchého. Soupeř usiluje o záchranu a každý bod je pro něj zlatý. Navíc porazit první tým tabulky se cenní dvojnásob," podotýká holický trenér Jiří Tesař.

V těchto životně důležitých střetech, v drtivé většině až v jarní části, se kolikrát nehraje úplně fair play off. Ať už se jedná o přehnanou tvrdost či o vlivy ze strany rozhodčích.

„O těchto faktorech mluvíme před každým zápasem.  Hráči na to musí být připravení. Kdyby to náhodou nebyl někdo schopen unést, musel bych učinit kroky,  aby náš tým neoslabil. Jsem ale přesvědčen, že kluci to mají v hlavách srovnané a nějaké vystoupení vedoucí k oslabení týmu si nedovolí. I když člověk nikdy neví. Nervy dokážou hodně. To zná určitě každý," pousměje se kouč.
Lanškroun je sice až čtrnáctý, ale skóre má tak na celek uprostřed tabulky.

„Co se týče střelecké produktivity, tak se jedná o druhý nejslabší tým s počtem šestnácti branek. Co je však  velmi úctyhodné, je počet obdržených branek. Číslo osmnáct je hned za námi. Řadí Lanškroun na druhé místo v kolonce týmů s nejmenším počtem inkasovaných gólů. Jednoduše řečeno: Teď si to rozdají dva nejlépe bránící týmy soutěže," postřehl Tesař.
Lanškroun získal v jarní části pouhé tří body. Na jaře získal pouze čtyři body. Porazil doma Litomyšl a pak senzačně obral o dva body Svitavy. Takže by si měly dávat Holice pořádného bacha…

„To, že obrali doma postupového adepta ze Svitav, musí být určitě varováním pro všechny týmy. Samozřejmě mohlo v tomto zápase zapůsobit několik faktorů, které ovlivnily hru. Na druhou stranu v každém zápase se hraje minimálně devadesát minut a to je dost velká doba na to, aby se lepší tým prosadil a vyhrál. Napadá mě přirovnání k úternímu zápasu ligy mistrů Barcelona vs. Chelsea. Takto zatažený obranný blok anglického mužstva, který snad neopustil hranici velkého vápna, se jen tak nevidí. A nakonec to přineslo ovoce. Je to o hodně velké zodpovědnosti a také záleží na tom fotbalovém štěstíčku," prokázal dobrou orientaci v evropském fotbalem dění holický velitel.

Holice po třetině jarní sezony vévodí nejvyšší krajské soutěže o tři body. Traduje se, že lepší je vždy náskok stahoval než udržet.
„Nějakým způsobem jsme se ocitli pod tlakem.  Každý v týmu je, co se týče typologie osobnosti individualista. Záleží na všech, jako celku dohromady, aby tyto stresové zátěže byly zvládnuty. Nejen náš tým, ale i Svitavy hrajeme pod určitým tlakem. Náskok tří bodů vůbec nic neznamená. Takže musíme makat dál," burcuje sví svěřence na dálku Jiří Tesař.                      Tip Deníku: 2