TJ Sokol Mnětice
Celkem
9. místo, 26 zápasů, 10 výher, 4 remízy, 12 proher, skóre 57:69, 34 bodů
Podzim
9. místo, 13 zápasů, 5 výher, 3 remízy, 5 proher, skóre 30:30, 18 bodů
Doma
4. místo, 13 zápasů, 9 výher, 2 remízy, 2 prohry, skóre 41:25, 29 bodů
Venku
13. místo, 13 zápasů, 1 výhra, 2 remízy, 10 proher, skóre 16:44, 5 bodů
Nejlepší střelci
15 – Tláskal, 13 – Moravec, 7 – Hurta, 5 – Kříž a Pásler

Černá a bílá. To jsou barvy, které spolu nejvíce kontrastují a které se od sebe nacházejí nejdále v barevném koláči. V případě mnětických fotbalistů se v jejich premiérové sezoně v I. B třídě mohlo mluvit o podobném protikladu. Jejich domácí a venkovní zápasy totiž představovaly naprostou odlišnost. Vedoucí mužstva MARTIN TUREK ale může být celkově s uplynulou sezonou spokojený. Jako nováček neměly Mnětice ani chvíli problémy se záchranou. A to zdaleka není pravidlem…

Jaký byl celkově premiérový rok Mnětic v I. B třídě a našel jste nějaké rozdíly oproti okresnímu přeboru?
Je to stejné jako v každé jiné soutěži. Také v I. B třídě se nachází několik týmů z vrchu tabulky, u kterých je vidět výkonnostní rozdíl. Nicméně s ostatními mužstvy se dají sehrát celkem vyrovnaná utkání. Samozřejmě až na občasná psychická selhání. V našem případě při venkovních zápasech.

A jak byste zhodnotil jarní část?
Jarní část skončila přesně podle našich představ. To znamená umístit se někde uprostřed. Nebýt ztráty bodů v posledním kole, tak by nám velmi slušela sedmá příčka.

Před sezonou jste si dali klasický cíl nováčků: nemít problémy se záchranou. Už podzim naznačil, že je to velmi reálné, viďte?
Cíl byl samozřejmě udržet se v I. B třídě. Záhy jsme však zjistili, že se klidně můžeme pohybovat někde mezi sedmým a desátým místem.

Nováčka ctí, když nemá problémy se záchranou. Vašemu týmu se ale poštěstilo netrápit se tím ani jednou. Od prvního do posledního kola jste byli mimo zónu nebezpečí. Co vy na to?
Vydařil se nám vstup do sezony, kdy jsme získali body v několika utkáních. Tím jsme se posunuli do vyšších pater tabulky a víceméně jsme si již pouze udržovali a hlídali tyto pozice. Člověk ale musel být ve střehu. Při celoroční vyrovnanosti tabulky stačilo párkrát za sebou nebodovat a rázem jste se ocitli v sestupových vodách.

Plán jste hravě splnili a ani jste nepotřebovali pomoc zvenčí. A teď mám na mysli fakt, že se vám to povedlo s hráči vesměs z vlastních zdrojů…
Naší prioritou bylo mít co nejméně hráčů na hostování. Přesto jsme si museli tímto způsobem vypomoci. V základu nastupovali čtyři kluci, kteří u nás hostovali.

Mnětické jaro bylo o něco horší než podzim. Získali jste méně bodů, méně branek jste zaznamenali a také jich více obdrželi. Jaké proto máte vysvětlení?
Jak se říká: jednou jsi dole a podruhé nahoře. Na jaře nám pomohly nahrané body z podzimní části.

Fotbalovou veřejnost jste zaujali tím, že na nováčka jste oplývali nebývalou střeleckou potencí…
Stále platí, pokud dáte o jednu branku více než soupeř, můžete pomýšlet na zisk bodů. A když víte, kde máte slabiny, tak je musíte někde kompenzovat (úsměv).

Tím jste mi jasně odpověděl na téma mnětická defenziva a tak přetočme list na samostatnou kapitolu. Má název Mnětice doma a venku. Už po podzimu jste si lámali hlavu nad tím, proč mezi oběma prostředími existuje takový propastný rozdíl. Na co jste na jaře přišli?

Hlavu jsme si lámali, lámali a stejně jsme na nic nepřišli (směje se). Teď už vážně. Všechno souvisí s herní a fyzickou kvalitou. A pokud v tomto ohledu někde zaostáváte, může vám napomoci například menší parametry hřiště, kde se hraje více kontaktně. Nechci tím naznačit, že se prezentujeme tvrdou hrou, a že náš fotbal soupeře hodně bolí, ale dokážeme skloubit rozměry našeho hřiště s herním projevem. Pak se výsledky dostaví.

A co ty venkovní noční můry?

Venkovní utkání bych neviděl jako naší noční můru. Protože jsme buď dostali pořádný příděl branek nebo jsme odehráli s domácími vyrovnané utkání, kdy oni byli v závěru šťastnější.

Pro připomenutí doma jste získali devětadvacet bodů ze třiceti devíti možných…

Domácí nedobytná pevnost. To je přesně náš cíl i pro nadcházející sezonu.

Za to, kdyby se hrálo jenom venku, mažete dolů s mizernou bilancí pěti bodů, že ano?

Pokud nám přestane fungovat kouzlo domácího prostředí, takto dopadneme.

Kvůli periodickému střídání výher doma a proher doma se vám nepodařilo uplést uklidňující bodovou šňůru,nemyslíte?
Mužstvo nemůže být v klidu. Musí být neustále ve střehu. Zkrátka pořád se musí o něco hrát.

V závěru sezony vás okolnosti donutily nasadit do hry mladé fotbalisty a ti si nevedli vůbec špatně, souhlasíte?
Nemít možnost využít těchto mladých hráčů, ocitli bychom se asi v problémech. O to více je potěšující, že jejich výkony byly dobré. To, že se v některých z těchto zápasů neuspělo, nebylo v danou chvíli to nejdůležitější.

Takže v Mněticích je o budoucnost postaráno?

Budoucnost? Hm to je dost zajímavá otázka. Věděli jsme, že nás na konci soutěže opustí hráči na hostování, ale že se k nim přidají i čtyři naši kmenoví hráči, to nás poněkud zaskočilo. Navíc díky pracovním povinnostem přijdeme ještě o další opěrný sloup. Dlouho jsme tedy přemýšleli, zda vůbec I. B třídu znovu přihlásit, ale nakonec jsme do toho šli. Pokud budeme mít sestoupit, tak ať je to jen na základě našich výkonů a ne podružných okolností…