Po sestupu Hradce Králové z nejvyšší soutěže na východočeské derby znovu dojde. Fotbalisté Pardubic pojedou v pondělí k televiznímu utkání na hřiště rivala.

Poslední vzpomínka na vzájemný souboj Pardubic a Hradce Králové je již více než rok stará. Tehdy se na jaře hrálo Pod Vinicí, kde vyhrál Hradec 2:1. Jediný gól červenobílého týmu vstřelil Michal Petráň. „Kdybych se opět trefil, tak by to bylo parádní. Důležité je, abychom vyhráli nebo alespoň bodovali,“ říká pardubický útočník.

Bod si Pardubice odvezly z posledního utkání na Malšovickém stadionu, kde na konečných 1:1 vyrovnával stoper Filip Kopřiva.

Derby, to je i vzájemné hecování a sázky. Jednu připravil pro oba týmy moderátor čtvrteční propagační akce v Hradci Králové. Půjde o úterní snídani.

„Když vyhrajeme, tak nám kluci z Hradce přivezou do kabiny snídani. Pokud prohrajeme, tak my s Ádou Fouskem zase povezeme něco do Hradce,“ prozradil pardubický fotbalista Dominik Fusek. V případě remízy se o zpestření úterního rána obou týmů postará generální partner soutěže.

Druholigové derby se odehraje v pondělí od 18 hodin v Hradci Králové. „Těším se a doufám, že přijde hodně lidí. Věřím tomu, že derby zvládneme a vyhrajeme,“ doplnil Fusek.

Fanoušky už to nebavilo. A nás taky ne

Netuctový zápas, o tom žádná. Prostě nepřijede – a to při vší úctě i respektu – například Vlašim.Derby je jiné. „Výjimečné,“ vystřelí brankář Radim Ottmar, kapitán hradeckých fotbalistů, kteří se v pondělí postaví ve druhé lize sokovi z Pardubic. Bude to událost kola.

Její význam je navíc umocněn. Hradeckým fotbalistům bude po nějakých deseti měsících zase fandit kotel, tedy ti nejhlasitější příznivci na stadionu.

Ultras, jak si říkají, totiž v tomto týdnu ukončili bojkot, který trval od podzimu minulého roku a byl dozajista jedním z důvodů, proč Votroci sestoupili z první ligy.

Právě Ottmar, tvář mužstva a vlastně i klubu, byl u toho, kdy se vztah zlomil k lepšímu. „Povídali jsme si asi deset minut. Bylo to úplně v klidu,“ popisuje, co se událo minulý pátek po duelu ve Znojmě.

Kapitán byl na začátku debaty, on naznačil příznivcům, kteří na venkovních stadionech mužstvo podporují, že s nimi chce mluvit. „Říkal jsem jim, že je skvělý, že jezdí ven, ale že je potřebujeme hlavně doma,“ vykládá.

Je to logické, úspěšné týmy se odráží od výsledků na vlastním hřišti. Hradec byl přitom v minulém ročníku ligy ve svém království ze všech nejhorší. Proto spadl o patro níž.

„Proč se nakonec rozhodli bojkot ukončit? To já přesně nevím, ale bylo na nich vidět, že je to už nebaví. Stejně jako nás,“ sdělil Ottmar.

Vzdor příznivců tak orámují dva velké zápasy. Poprvé ultras vyklidili svůj sektor při duelu s pražskou Spartou, nyní se do něj vrátí při derby s Pardubicemi. „Určitě je to utkání, které se od těch ostatních odlišuje. Myslím si, že i pro lidi to bude jeden z nejzajímavějších zápasů sezony,“ těší se brankář.

Zdroj: Youtube