Od poloviny prosince měl kanonýr hokejových Pardubic MARTIN BARTEK od hokeje pauzu.
Diagnóza? Odtržená tricepsová šlacha. „Je to hodně ojedinělé zranění, ani sám nevím, jak se mi to mohlo stát. Po jednom souboji jsem ucítil bolest. Nikdo, ani doktor nepředpokládal, že se mi stalo zrovna tohle, přišla na to až magnetická rezonance,“ komentoval slovenský střelec nepříjemnou lapálii.
Teď je ale už fit a připraven trápit ve čtvrtfinále play off Vítkovice.

Podle prvních prognóz se zdálo, že byste mohl být mimo ještě déle. Co s vámi dělaly řeči, že byste mohl mít po sezoně?
Hojilo se to docela dobře a myslím, že i doktor byl asi docela překvapený. Spíš počítal s tím, že v sezoně už hrát nebudu. Ale všechno dobře srostlo a doufám, že to bude držet.

Bál jste se, že play off už nestihnete?
Bál. Když jsem se dozvěděl, že se to úplně utrhlo, tak jsem se o zranění snažil zjistit co nejvíc a kontaktoval jsem i několik dalších doktorů. Všude psali, že je doba léčení delší.

Pomalu po třech měsících vás čeká ostrý zápas a hned play off. Už se dostavilo šimrání na zátylku, jestli bude i obvyklá forma?
Myslím, že jsem dobře potrénoval a je lepší nad takovými věcmi ani nepřemýšlet. Když tři měsíce nehrajete, zjistíte, jak moc vám hokej chybí. Jsem odpočinutý a strašně se těším, až začnu hrát.

Takže herní výpadek cítíte, ale hlad po zápase by ho měl přebít?
Doufám v to. Ze začátku to třeba nebude úplně takové, jako bych si představoval. Ale jak říkám, lepší nad tím moc nespekulovat a hrát svoji hru.

Ve čtvrtfinále vás čekají Vítkovice. Neproblesklo po loňské zkušenosti hlavou, že by nebylo lepší chytit spíš někoho jiného?
Vloni se mi proti nim střelecky dařilo v základní části, ale v play off už ne, to je pravda. Vítkovice jsou těžký soupeř, čeká nás náročná série. Ale stejně věřím, že půjdeme dál my.

Před rokem vás v sérii porazily 4:1. Co bylo tím zlomovým momentem?
Začínali jsme v Ostravě a podařilo se nám jeden zápas vyhrát, do Pardubic jsme jeli za stavu 1:1. Výhoda byla na naší straně, jenže Vítkovice dokázaly vyhrát oba zápasy   u nás, ve druhém utkání jsme inkasovali nešťastný gól v prodloužení, což nás pohřbilo. Soupeř měl v tu chvíli křídla, věřil si, a když najednou vedete 3:1, stane se z vás úplně jiný hráč.

Před  loňským semifinále jste onemocněl a série vám na rozdíl od té čtvrtfinálové se Zlínem moc nevyšla. Nadešel čas na pomstu?
Důležité hlavně bude, abychom postoupili. Nemá cenu se koukat na osobní zájmy. Naše druhá pětka se vlastně celá rozpadla, delší dobu byl zraněný Rado Somík a Corey (Elkins) je na marodce ještě teď. Pardubice táhli jiní a dařilo se jim. Budu se hlavně snažit pomoci mužstvu.
Martine, v základní části na Málka umíte, góly mu dáváte už druhý rok docela pravidelně.

V čem je ale to jeho hlavní kouzlo, že pokaždé dovede Pardubice vyšoupnout z play off?
Hlavně v brance nedělá nic navíc. Dobře vykrývá prostory. Když si klekne, není kolem něho moc místa. Je potřeba ho překvapit, něco na něj vymyslet. Musíme co nejvíc střílet. Jeho dalším plusem je, že je dobrý při nájezdech.

Kdyby na ně došlo, troufl byste si?
Možná bych si věřil. Bude záležet, jak na tom budou ostatní, kdo bude mít chuť jít. Minulý rok se moc klukům nechtělo a často to skončilo na mně. Když jsem nedal, tak si na mně pak lidi vybili zlost (usmívá se). Chuť ale mám ohromnou, čím víc se zápas blíží, tím víc se těším.

Vítkovice vypustily po základní části zprávu, že by nemusel být kvůli bolavým tříslům k dispozici Marek Malík. Myslíte, že čtvrtfinále vážně nestihne?
Podle mě je to spíš z jejich strany jenom taková hra. Čekám, že hrát bude a Vítkovicím pomůže, je to hodně dobrý obránce. Ale na tom nezáleží. Každý z nás udělá všechno pro to, abychom šli dál.

Sérii začnete dvěma domácími zápasy. Je to výhoda?
To je otázka. Viděl jsem několik posledních zápasů a lidi tady docela dost pískali, to nikdy moc nepřidá. Neznám hráče, který by chtěl udělat chybu nebo špatně nahrát. Když jsem se koukal na přenosy na internetu, nikde jinde jsem si nevšiml, že by po špatné přihrávce začali fanoušci bučet nebo pískat.

Trenér Pardubic Pavel Hynek k návratu Martina Barteka: „V závěru základní části jsme ho do zápasů ještě posílat nechtěli, báli jsme se, aby nedošlo k nějakému obnovení zranění. Byl ale už stoprocentně zdravý, trénoval naplno, připravoval se s námi i s mládežnickými celky. Od Salcburku nehrál, ale v tréninku vypadá dobře. Martin je rozený střelec, čekáme, že bude mít do hokeje velkou chuť. Věříme, že týmu pomůže.“