Platí, co řekl. Jestli bude hrát někde v Česku, tak jedině za Pardubice. Jenže kroky hokejového útočníka Lukáše Radila směřují do zahraničí.Přesněji? Do Ruska.

„Převládá ve mně chuť zkusit něco nového. KHL mě láká ze všech evropských soutěží nejvíc, chtěl bych ji poznat," říká čtyřiadvacetiletý šikula.

Podle informací Deníku měl už podepsanou smlouvu s Chanty Mansijskem. Ale na Sibiř, do říše ropy a mamutů z bronzu, nepůjde. Gubernátor totiž chce tým stavět vyloženě z hokejistů s ruským pasem.
„Nejsme si jistý, jestli to mohu v tuto chvíli komentovat," řekl na dotaz Deníku pardubický odchovanec.

Takže ruská varianta padla? Ani náhodou. Brousit by kolem něj měl moskevský Spartak.

Dohoda by měla být na spadnutí. Spartak Moskva v minulé sezoně KHL nehrál, v soutěži skončil kvůli problémům s financemi. Teď se vrací zpátky a trenérem bude bývalý ruský reprezentant German Titov.
„Příští týden bych chtěl už začít s přípravou na novou sezonu, ale kde to zatím bude, říct teď nemohu. Že všechno klaplo a začnu hrát KHL, začnu věřit, až když budu sedět v letadle," řekl Deníku Lukáš Radil.

Kromě Rusů o něj stáli ale i v zámoří: „Jedna nabídka na try out byla. Kdyby nějak nedopadlo Rusko, třeba bych na ten kemp NHL odletěl, ale nevím, jak moc je to v tuto chvíli ještě aktuální. Poslední kontakt s tím týmem jsem měl asi před dvěma týdny," komentoval situaci útočník.

Nejdřív se chce zkusit prosadit v KHL. Zámořská liga? Třeba za rok. „Beru Rusko jako zkoušku, abych poznal něco nového. Pak se uvidí. Buď se vrátím zpátky domů, nebo mi to tam půjde a v Rusku zůstanu a nebo zkusím Ameriku, jestli o mě bude zájem. Pořád jsou to ale spekulace, momentálně nic podepsaného stále ještě není," dodal český reprezentant.

Hned po vypadnutí Pardubic ve čtvrtfinále play off s Litvínovem se připojil k národnímu týmu, se kterým byl až do předminulé neděle. Na soupisku pro světový šampionát se nakonec ale nedostal a v Praze působil jen v roli zdravého náhradníka. „Mistrovství světa jsem byl fakt blízko. Teď zpětně trochu mrzí, že to neklaplo úplně a na soupisku jsem se nakonec nedostal. Beru to ale jako obrovskou zkušenost, osahal jsem si atmosféru, příští rok bych se tam už chtěl dostat úplně," odhaluje svůj cíl.

Příští mistrovství světa se koná v Rusku. Český tým čeká základní skupina v Moskvě.

Jestli sezona Radilovi klapne tak, jak si přeje,mohl by tam spoluhráčům dělat průvodce.