Další díl neuvěřitelně zábavné ságy se bude konat v neděli, hraje se první derby v sezoně. Od 17.20 hodin v hradecké ČPP Aréně.

V novodobé historii, v níž je Hradec Králové v extralize čtyři sezony, půjde o sedmnáctý vzájemný duel. Těch minulých šestnáct jasně vyznívá pro Mountfield. Dynamo vyhrálo pouze čtyřikrát - a to jen dvakrát v klasické době.

To tým kouče Václava Sýkory například v minulé sezoně opanoval všechna čtyři derby v šedesáti minutách. Pobral tedy dvanáct bodů, navíc je zapsáno jednoznačné skóre 21:7 pro Hradec.

Bude dominance Mountfieldu pokračovat? Hosté rozhodně nedají kůži lacino. Začátek sezony se jim sice nevydařil, ale i s pátečním domácím duelem s Třincem se vzepjali. V posledních čtyřech utkáních pobrali devět bodů, pomohl jim k tomu i mladičký brankář Milan Klouček.

Zimní stadion v Hradci Králové.
Hokejové derby jinak. Hole zkříží magistráty

„Byl risk ho nasadit,“ popsal trenér Miloš Holaň, jak přemýšlel o povolávacím rozkazu pro gólmana, který dosud hájil v první lize barvy Litoměřic.

Klouček může být pro Dynamo trumfem i v boji s Hradcem, stejně jako šikovný (a v minulé sezoně produktivní) centr Rostislav Marosz, jehož získaly Pardubice z Třince. V pátek nastoupit nemohl, zato v neděli bude připraven. „Bude hozený do vody rovnou v derby. Věřím, že si uvědomí zpětnou vazbu, že se chce posouvat výš, těžko najde lepší příležitost než u nás v Dynamu,“ glosoval útočníkovu situaci kouč.

Rovněž Hradečtí se v posledních duelech zvedli,v derby by měli být favoritem. Jejich ambice před sezonou byly nesrovnatelně vyšší než cíle klubu z Pardubic. V Hradci se otevřeně mluvilo o titulu, tedy o megaúspěchu.

Silná slova může Mountfield potvrdit také v zápase nejsledovanějším.