Mizerný led? „Porveme se s tím"
Každý, kdo letos nastoupil v Hradci, tak špačkuje: „Led je děsný". Pardubice se ale mizerného stavu hrací plochy nebojí. „Slyšel jsem o tom, ale s tím se musíme porvat," hlásí nejproduktivnější pardubický útočník Tomáš Zohorna. „Nikde to není perfektní, našim úkolem je se tomu přizpůsobit. Přivezeme tři body," říká útočník.
Kromě ledu se musí Pardubičtí připravit i na atypické mantinely. „Jsou snad nejstarší v celé republice, to nemají ani v krajském přeboru," procedil asistent trenéra Miloš Říha.

Rozdílnější nálada ve městech ani vládnout nemohla. Hradec Králové se veze na vlně euforie, stíhá první Spartu.

Pardubice prohrály sedm z posledních osmi zápasů. Kotel při zápasech hromuje na generálního manažera klubu „Šebek ven".

Druhé letošní hokejové derby je tady. Doma bude Mountfield! „Všichni o zápase mluví, píší o tom média, přijde plný stadion, pro nás je to skvělé. Tohle je největší zápas, který nás čeká," nemůže se na páteční zápas dočkat hradecký brankář Pavel Kantor.


Z jeho týmu září těžká pohoda! „Jsem zvědavý, jak vypadá náš zimák plný," uculí se gólman.

V Pardubicích vládne spíš blbá nálada. „Přístup některých hráčů se nám v utkání s Vítkovicemi nelíbil, rozebírali jsme to i na mimořádné dopolední poradě. Výkon některých jedinců byl velmi špatný," kroutil hlavou po porážce 1:3 pardubický asistent Miloš Říha.


V derby ale dvanáctibodový rozdíl mezi nesmiřitelnými rivaly neřešte. Rozhodnout může mizerný hradecký led, odraz od prastarých mantinelů, jedna  šmudla, hloupá chyba…, cokoliv. Ne, tady se na favorita hrát nebude!

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

HC ČSOB Pojišťovna PardubiceBRANKÁŘI   6
Martin Růžička dovede odchytat parádní utkání, svůj tým drží nad vodou, ALE… Skvělý výkon dovede sám sestřelit minelou. Pardubice čekají jako na smilování, až si svoje černé chvilky odpustí, na začátku sezony byl bezchybný, takže to umí. Veterán Dušan Salfický je sázkou na jistotu, v jedenačtyřiceti podává stabilní výkony, nepodělá se. V derby dostane šanci nejspíš on.

OBRANA  6
Chlapci mají silné paže a namakané bicepsy se jim poslední dobou docela daří prodávat. Píša, Vašíček, Kočí? Tohle je četa solidních čističů. Horší je to s podporou ofenzivy, od beků chybí častější střelba, markantní je to hlavně při přesilovkách.

ÚTOK   5
Podle jmen senzační a dokonalý. Realita ale kulhá, vepředu vidíte spíš křeč, lehkost z prvních kol je v tahu. Nejlepšími útočníky jsou momentálně Lukáš Radil s Tomášem Noskem a Robertem Kousalem. Fajn, ale normální to není. Tým má táhnout hlavně střední generace a pardálové. Čeká se na velký příběh. A co třeba tenhle? V Petru Sýkorovi bouchnou při derby saze, čtyřmi góly zmasakruje Hradec a stane se nejlepším střelcem extraligy? Bylo by to potřeba. S ním se pak zvednou i ostatní.

TRENÉR  7
Zdeněk Venera si prochází pekelně těžkým obdobím a ofenzivní formace mixuje jako o život. Pardubice úpí pod těžkou dekou porážek, týmu navíc chybí Radoslav Tybor, který dovedl svým pohybem oživit každý útok, do kterého nastoupil. Venera zatím nenašel ideální parťáky k Petru Sýkorovi. Co pokus číslo 10 s Josefem Marhou a Lukášem Endálem? Na konci utkání s Vítkovicemi to nevypadalo zle…

FAKTOR  X
Až bude český národ v klinické smrti, má se otevřít Blaník a z něj vyjet rytíři, kteří všem nepřátelům napráskají. Pro Pardubice je takovým borcem Václav Benák. On zkrátka klíčové chvíle umí řešit. Rozhodl už minulé derby a takový scénář se klidně může opakovat znovu.

Mountfield Hradec Králové

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Škoda Plzeň.BRANKÁŘI   8
Obavy, že Hradec bude mít v brance ztroskotance, co nechytne ani rýmu, vzaly záhy za své. Pavel Kantor stlačil průměr obdržených branek na  utkání pod číslici dvě (1,88). To je vizitka extratřídy. Je klidný, vyrovnaný, velké zápasy v dusné atmosféře zbožňuje. Zvládne derby? Jistojistě!

OBRANA  9
Výstavní skříň Mountfieldu. Splň si vzadu povinnosti a když se ti bude otvírat prostor k útoku, neboj se a vyraž dopředu! Z přečíslení padá nejvíce branek! A funguje to náramně. Beci Hradce nasbírali dohromady už 37 kanadských bodů.  Jejich intuice v pravou chvíli podpořit ofenzivu je téměř dokonalá. Trio Vydarený, Mikuš, Ptáček má nadstandardní extraligové parametry. Moderní učivo pilně vstřebávají i mladíci Plášil s Pláňkem.

ÚTOK  7
Jasně, mají daleko k tomu, aby sázeli v každém zápase pět branek. Ale… Elitní útok Kudrna – Mertl – Šimánek je druhou nejnebezpečnější řadou v extralize. Vyjma jednoho duelu, bodovali ve všech ostatních. Ruku k dílu umí přiložit i Lukáš Květoň, démon nastavovaných zápasů. A pozor je tu Rudolf Červený, nejméně doceňovaný útočník soutěže.

TRENÉR   8
Do své kanceláře dorazí Peter Draisaitl ráno v sedm, své svěřence učí profesionalismu a disciplíně. Vyžaduje striktní pravidla, nejen po hráčích, ale i po členech realizačního týmu. Nikdo si nedovolí nic namítat. On je tady respektovaný šéf. Taktické poznatky přidává Jiří Kučera. Tahle dvojka, která v 90. letech soupeřila na mezinárodním kolbišti, je vyladěná na stejnou notu.

FAKTOR  X
Fantastická kulisa. Řve celá tribuna, Hradec dáme góla… Tenhle nadmíru povedený chorál zná už každý. Celá hala se rázem chytá, někdo zpívá, další mlátí o sebe dlaněmi. Hala je ve varu. V takové kulise se hraje Hradci náramně. Vyprodaný stadion  z hráčů vyplaví špičkovou kvalitu. Nikdo si nedovolí odfláknout jedno jediné střídání. 

Pardubice - Hradec 3:2 v prodloužení

Experti favorita hledají těžko, moc gólů prý nepadne

Otázky:
1. Kdo vyhraje hokejové derby a kdo ho rozhodne?
2. Může se stát, že se derby v Hradci nedohraje stejně jako před dvaceti lety?

DAVID  POSPÍŠIL
Bývalý hokejista Pardubic a kouč Hradce Králové
1.: Podle současné formy asi Hradec. Mančaft hraje perfektně, což se o Pardubicích, které sedmkrát z osmi zápasů padly, říct nedá. Derby všechny motivuje k absolutnímu výkonu, o motivaci je postaráno. A kdo rozhodne? Přál bych to Petru Sýkorovi, na straně Hradce zase Jardovi Kudrnovi. Jsou to moji bývalí spoluhráči.
2.: Doufám, že ne. Nezdravá rivalita je odsunutá pryč, jedná se čistě o sportovní záležitost. Stejně jako se vyvíjí hokej, tak se dopředu posunují i fanoušci. Z devadesáti procent se jdou na hokej bavit.

JIŘÍ  MIČKA
Bývalý dlouholetý trenér Hradce Králové, nyní kouč Havlíčkova Brodu
1.: V prodloužení vyhrají Pardubice. Hradec je sice favorit, ale ten to má v derby vždycky těžší. Je to nevyzpytatelný zápas. Rozhodne ho Zohorna nebo Cetkovský.
2.: Stát se to může, ale osobně tomu moc nevěřím. Hradecký klub bude na derby pořadatelsky skvěle připravený.

LIBOR  BARTA
Bývalý brankář Pardubic a  Hradce Králové
1.: Tohle je těžké tipovat. Pardubice z posledních osmi zápasů vyhrály jediný, naopak Hradci se daří, v tabulce je druhý. Přitom před sezonou se očekávalo, že tomu bude opačně a Pardubice budou lepší. Každopádně si myslím, že v tomto duelu moc gólů nepadne, výsledek bude hodně těsný. Předpokládám, že jeden z týmů vyhraje pouze o gól. Říci však, kdo to bude a kdo zápas rozhodne, je těžké.
2.: Myslím si, že ne. Není to souboj vyloženě mezi Hradcem a Pardubicemi, ale co si budeme nalhávat, jsou to Budějovice proti Pardubicím. Vždyť v domácím dresu hrají snad jen dva kluci z Hradce. Tenkrát před dvaceti lety to bylo více vyhrocené, dobře si to pamatuji, přišli jsme s několika hráči z Pardubic do Hradce a zápasy měly neuvěřitelný náboj i v hledišti. Letos to takhle vyhrocené neočekávám.   ⋌(re)