Trumfy Hradce
1. Kýhos. Nový kouč vysál dusno z kabiny. Čerstvý vzduch by měl zapůsobit. Hráči se přetrhnou, aby „nové metle" ukázali, že patří do sestavy. Navíc Kýhos umí nakazit hráče vítěznou náladou.
2. Nahravač Bednář. Rozdílový hráč se vším všudy. Fanoušci ale žadoní: Bedýnko, střílej! Zatím je na 3 gólech.
3. Atmosféra. V hledišti je to vždycky pořádný cirkus. Hradecké publikum je boží.

A jde se na to. Je tu derby. Desáté v novodobé historii! Sváteční přístup, ke kterému by kulaté jubileum mohlo svádět, je ale přísně zakázaný. Doslova nepřijatelný!

Oba kluby hrají o strašně moc. Oba touží po návratu sebevědomí.

V extraligové tabulce se poflakují na pozicích, kam nepatří. Hradec z hlediska kvality kádru, Pardubice minimálně z hlediska skvostné historie.
Kdo bude u číslovky deset zapsaný jako vítěz?

To se dozvíte zítra. Střet nesmiřitelných začíná v 17 hodin v hradecké Fortuna aréně. Je zbytečné dodávat, že několik dní dopředu je beznadějně vyprodané.
„Zase bude skvělá atmosféra. Všichni se na to těší. Hráči, my trenéři i diváci. Co víc kluci mohou chtít," říká Richard Král, vojevůdce Pardubic.

Trumfy Pardubic
1. Nulové očekávání. Mohou jenom překvapit. V derby je ten, od koho se něco čeká, Hradec. Tohle jim může hrát do noty.
2. Sýkora. Venku přituhuje a on začíná dostávat chuť. Při zápase vypadá lépe než před měsícem. Jednou gól zase dá. Proč ne rovnou dva?
3. Drzoun s 11. David Tomášek má jednu z nejlepších stahovaček v lize. Umí dát gól, proměnit nájezd. Je to devatenáctiletý poklad.

„Derby je derby. Tečka. Jen ten, kdo ho někdy hrál, to může pochopit," přidává se emotivní řečí Peter Frühauf, zadák Hradce Králové.
Obě mužstva jsou sice v tabulce v rozdílných pozicích, ale momentálně ve stejném stavu. Brodí se bažinou.

Začněme u Hradce Králové. Čtyři porážky v řadě stály místo trenéra Petera Draisaitla. Jeho nástupcem se stal Vladimír Kýhos, který v předchozích dvou sezonách dovedl brněnskou Kometu k medaili. Nejprve ke stříbru, loni k bronzu. „Chci hrát útočnější hokej, než tu bylo zvykem," zavelel ihned po nástupu do nové práce.

Především ale musí odstranit dva vážné problémy.

1. Ofenzivní hvězdy nestřílí branky (před včerejším duelem v Karlových Varech pět v posledních čtyřech utkáních).

2. Hradec sedmkrát v řadě obdržel první branku a musel dotahovat.

Jak si stojí Pardubice?

Před pátečním duelem s Brnem byly jedenácté, mimo postup do předkola play off. Pod novým trenérským vedením Krále a Zadiny se sice zvedly, ale malinko. Žádný zázrak. Nebýt famózního gólmana Brandona Maxwella, bodů měly mnohem míň.

Není to tak dávno, co pardubického brankáře zasypal Liberec 62 (!) střelami, podobné to bylo na Spartě i v úterý ve Zlíně. Tam sice Dynamo vyhrálo, ale vypálilo jen třináctkrát. Soupeř skoro třikrát tolik… „Strašný je, že mu nedovedeme ulevit. Náš gólman je pod neustálým tlakem," hrozí se kapitán Petr Čáslava.

„Poslední zápasy byly extrémní, to uznávám. Ale je to taky tím, že se chceme víc držet na puku a připravit si nějakou střeleckou pozici," vysvětluje Král.
Kdo dříve odstraní problémy, bude mít v derby navrch. Bude to Hradec? Nebo Pardubice?

Kdo rozhodne jubilejní derby? Hradec Králové – Jiří Šimánek: Netřeba dlouho přemýšlet. Tohle je tutovka. Derby je jeho rajón. V zápasech na hraně se vyžívá. Skóroval v pěti regionálních střetech v řadě, v minulém ročníku tři mače s Pardubicemi vítěznou trefou rozhodl. Památný je jeho slalom z posledního derby loňské sezony. A že mu to letos střelecky nelepí? Je to jenom zdání. V neděli odpoledne bude zase připravený v plné polní a ládovat kanon směrem na Maxwella. Vysypejte prasátko a spěchejte do sázkové kanceláře. Na Šimánka – vzhledem k jeho jediné brance v sezoně – bude pěkný kurz.

Pardubice – Brandon Maxwell: Potřebujete brankáře, který umí ukrást zápas? Tady je! Američan si umí vybrat blbou chvíli, ale velkých okamžiků je v téhle sezoně víc. Mnohem víc. Bez něj by Pardubice dostaly strašně naloženo na Spartě i v Liberci, nevyhrály by v Třinci ani ve Zlíně. Má suverénně nejlepší práci s holí v celé extralize. Až dá jednou nějaký muž v masce gól přes celé hřiště, asi to bude on. Co třeba při power play v Hradci? Tohle by si ohromně užil.