Bylo to málo. Jeho celek prohrál 2:5 a s olympiádou se loučí. „První třetinu jsme hráli v pohodě, jenže špatné to bylo v obranném pásmu, dostali jsme tři góly z brankové čáry. Dozadu nám to celkově nešlo celý zápas," říkal.

ČTĚTE TAKÉ: Plekanec: Nešlo o komunikaci ani o brankáře. Měli jsme hrát 60 minut

Na 1:3 jste inkasovali 2 sekundy před koncem. Byl to zlomový gól?
Dostat ho sekundu a půl před koncem je blbý. Kdyby byl rozdíl jen o jeden, člověk má větší naději. Určitě to roli hrálo.

Američané po ledě místy až úplně létali. Byl největší rozdíl v rychlosti?
Nemyslím si, že by to bylo tak markantní. Dostali jsme blbé góly, rozdíl byl v tom, že jsme si nehlídali prostor kolem brány, hráli jsme špatně v defenzivě. Měli jsme spoustu šancí, v ofenzivě to zlé nebylo. Bohužel jsme toho hodně nedali. Kdybychom skórovali, oni by museli hrát jinak. Půl zápasu jsme s nima hráli v pohodě. Oni jen čekali, nehráli nejlépe.

Obrana si tedy nepočínala moc takticky?
Je těžké tohle rozebírat bezprostředně po zápase. Byla to chyba všech. Nechci teď na někoho ukazovat prstem.

Nejlepším českým střelcem

Nakonec vám patří šesté místo. Jak se tohle poslouchá?
Teď je to úplně jedno, kolikátí jsme. Když to není do třetího místa, je to vždy špatně.

Takže neúspěch?
To je jasné, protože každý chce medaili. Když ji nemáte, jde o neúspěch. Nemyslím si, že to bylo tak hrozné, jak se všude píše a experti v Čechách hledají jen to negativní. Ještě jsem neslyšel nic pozitivního, lepší snad je, noviny nečíst.

Jenže jste neporazili žádný ze silných týmů. To se pak chválí těžko…
Jenže není lehkého soupeře. Každý může porazit každého. Nedělil bych to tak, že jsme neporazili Švédsko. My jsme s nimi nehráli dobře první třetinu, pak byl náš výkon dobrý. Nemyslím, že tu jsou slabí soupeři. Je to chyba všech. Neudělali jsme výsledek a je to škoda, protože olympiáda je jednou za čtyři roky. Třeba už se tam nedostaneme.

Se třemi góly jste nejlepším střelcem týmu. Aspoň malá náplast?
Já ani nevím. Ani jsem nezačal turnaj, nehrál jsem. Myslím, že naše lajna pak nebyla úplně špatná. Poslední dva zápasy jsme hráli dobře, vytvořili si hodně šancí. Je těžké hodnotit pozitivně, když jsme nepostoupili. Nejde hodnotit kladně.

Češi hledají jen to špatné

Je konec ve čtvrtfinále reálným obrazem českého hokeje?
Tohle pořád čtu v novinách od expertů. Holt dnešní doba… Neustále čteme něco negativního. V Česku se pořád hledá něco špatného. Já nevím, možná opravdu není nic pozitivního. Fakt nevím, já tu jen hraju. Medaili jsme měli dost, pořád se řeší, jestli nám ujel vlak.

Takže to tak není?
Trošku je. Ale pořád máme spoustu dobrých hokejistů v NHL nebo i jinde v Evropě, kteří tady nebyli. Nemyslím, že je doba zlá, jak se o tom píše. Něco na tom třeba je, jenže kdybychom postoupili, možná by všichni říkali, jaké to máme super. Vše se odráží od čtvrtfinále.

Od oznámení nominace bylo kolem národního týmu i trenéra Hadamczika dost rušno. Podepsalo se to nějak na atmosféře v reprezentaci?
Partu jsme měli dobrou, v tom to není. Všichni se do reprezentace těší. Ale já se k tomu nechci teď vyjadřovat. Ať všechno vyhodnotí lidé, kteří jsou nad námi a řeknou si k tomu své. Možná později třeba něco řekneme i my hráči. Ale složení sestavy se bude řešit pokaždé.