Evidentně zkusil svůj leklý tým nabudit jinak. Pardubický trenér 
MILOŠ ŘÍHA st. proti Liberci neřádil na lavičce jako tajfun, snažil se víc krotit, hlídal emoce.

Stejně to nevyšlo. „Pojišťováci" prohráli doma s Libercem 3:4 po prodloužení a pět kol před koncem základní části na nich leží deka. Na svém ledě padli už počtvrté za sebou. „Mužstvo se musí začít rvát, chtít bojovat o každý kotouč. Jenom takhle to zase přijde," ví jeho bělovlasý velitel.

Do pátku má čas, aby svoje hokejisty probral a nahustil do nich zase herní sebevědomí. Bez něj se Pardubice v první šestce pro play off udrží těžko.

Rozhovor s Milošem Říhou starším najdete na straně 20 pátečního vydání východočeských Deníků nebo také v elektronické verzi vydání novin.

Forma před play off? Ne, Pardubice užírá 5 odstínů šedi

Světem hýbá filmový „blockbuster", který nahání národy do kin. Film „Padesát odstínů šedi" je ale proti tomu, co teď zažívají hokejové Pardubice, jenom slaboulinkým čajíčkem pro malé holky. Východočeši zapadli do průměru. Možná, i pod něj. Pokud pět kol před koncem základní části neodstraní svých „Pět odstínů šedi", budou muset do předkola play off.

1. VÍTR V OBRANĚ
Legendární kouč amerického fotbalu Paul „Bear" Bryant říkal: „Útok vám prodává lístky, ale obrana vyhrává zápasy." V hokeji platí na chlup to samé. A zde řeší Pardubice extrémní problém, hra celého týmu dozadu nefunguje. Když měli hráči v Brně přehustit střední pásmo, vyrobili v něm parádní dálnici až ke své bráně.
S Libercem to o moc lepší nebylo, brankář Robert Kristan aby na sebe příště bral hasičskou uniformu, kolik musí likvidovat požárů. Od beků drhne i rozehrávka, nikdo nedovede to, co v loňské sezoně Marek Ďaloga, že přejde jeden na jednoho a vymyslí přečíslení. Zkušený Aleš Píša dokonce naposledy začal až ve čtvrté obraně a od druhé třetiny nešel ani jednou na led. Jestli je někde prostor na zlepšení, tak tady.

2. NEJSOU NEBEZPEČNÍ

Tlak, kdy je soupeř v kleštích a je rád, že vyhodí na zakázané uvolnění? Ani omylem, Pardubice přestaly být nebezpečné. Jako kdyby se už neuměly usadit v útočné třetině a tam čeřit vodu. Poslední dva zápasy byly směrem dopředu o ničem.
„Jsme rozklepaní, jako kdybychom úplně zapomněli hrát hokej, tohle vůbec nechápu," kroutí hlavou útočník Lukáš Nahodil. Nastřílet během posledních 5 zápasů 9 gólů? Slušná bilance leda tak pro fotbalový Hradec…

3. STRACH
Když není Petr Sýkora zdravotně na 100 % v pořádku, chybí útočné eso. Najednou vidíte, jak se tým bojí vymýšlet. „Jsme všude pozdě, hrajeme jak bezhlaví jezdci," trefně poznamenal po minulém zápase Petr Čáslava.
Když dal Miloš Říha na posledních 20 minut dohromady „Tyborovce" (Tybor, Nahodil, Radil), byl jich plný led. Jenže to je málo. Ostatní vypadali, že se bojí a radši nechají všechno na nich, zdravá drzost se vytratila.

4. KUDRLINKY
Ještě jednou „Medvěd" Bryant, kouč amerického fotbalu: „Neexistuje žádná náhražka za tvrdou práci. Žádná." Stejné myšlení prosazuje i kouč Miloš Říha. Hráčům tisíckrát opakuje, ať hrají jednoduše, jsou nepříjemní jako blechy v kožiše, ale oni situace v útočném pásmu stejně přehrávají. Jistý pokrok vidět je, třeba naposledy se Radoslav Tybor hrnul několikrát neohroženě do brány, to dřív nebývalo. Jenže situací, kdy před bránou je clona, hráč může vystřelit a stejně radši puk pošle do kouta, aby akce vypadala hezčí, je pořád moc.
Vzpomeňte na loňský rok. NHL: Stanley Cup slaví Los Angeles Kings. Extraliga: 
s pohárem se mazlí Zlín. Olympiáda: Kanada nebaví hokejem, ale na krku se jí houpou zlaté medaile. Nemusí se vám to líbit, ale s ošklivostí nejdál dojdeš. A hnusné góly platí úplně stejně jako ty nádherné.

5. NEUMÍ PROTI RAFANŮM
Není náhoda, že Pardubice doma prohrály s Hradcem, Zlínem, Mladou Boleslaví a teď i s Libercem. Ani jeden sok k nim nepřijel s touhou rozdávat radost, ale hrát zezadu, poctivě bořit pardubické útoky a čekat na šanci. Gretzkyho Edmonton a 80. léta jsou dávno pryč. Hokejová evoluce káže: rychle, tvrdě a nadoraz. Jestli se jí Pardubice nepřizpůsobí, začne jim letní dovolená nepříjemně brzy. Všichni potřebují zápal Slováka Marcinka, když se nedaří, musí se začít od černé práce, byť způsobuje modřiny.