V dresu Dynama stihl v této sezoně jen čtyři soutěžní utkání. Po třech duelech Ligy mistrů ovšem vydržel v prvním extraligovém kole na ledě Třince jen čtyřicet minut. Pro zranění nedohrál. Od té doby se v pardubické brance vystřídali Maxwell, Štěpánek, Kacetl a Klouček.

Poslední zápasy MARTIN RŮŽIČKA strávil na střídačce, dnešní východočeské derby zahájí v brankovišti. „Nějaký čas už vím, že se mám na zápas nachystat. Samozřejmě tam budeme chtít bodovat," říká devětadvacetiletý odchovanec Pardubic Růžička.

Již jste stoprocentně připravený na návrat do extraligového zápasu?
Už přes měsíc trénuji, možná už déle. Stihl jsem dva zápasy v Kolíně, jsem na sto procent připravený.

V předchozích týdnech ovšem nešlo vše hladce. Co komplikovalo váš návrat?

Natržené vazy jsou u gólmana vždy komplikovaným zraněním. Když jsem se vracel, tak mě to ještě limitovalo při zákrocích, které jsem potřeboval předvést. Musel jsem si dát ještě krátkou pauzu, aby se to zlepšilo. Nyní už jsem plně nachystaný.

Kacetlovi skončilo hostování, Maxwell už je pryč. Cítíte, že se tím mění vaše pozice?

Já to neřeším. Teď jsem především rád, že se vracím do hry. Zápasový rytmus jsem ztratil, proto se těším. Jsem gólman, který potřebuje chytat zápasy.

O to více asi mrzí zranění, protože jste na začátku sezony dostal šanci a mohl jste si místo vychytat…

Zranění už jsem měl loni, teď to přišlo znovu. Nejlepší bude, když na to člověk zapomene, protože zpětně už to změnit nejde. Tak to prostě je.

Může hrát nějakou roli fakt, že jste v extraligovém derby zatím nenastoupil?

Abych řekl pravdu, tak to moc nesleduji. Nesmím si připouštět nějaké emoce, ale musím do toho jít jako do každého jiného zápasu. Možná to zní divně, ale připravuji se jako na jakýkoliv zápas. A samozřejmě chci vyhrát, to je jasné.

Jak vnímáte současnou sílu Mountfieldu HK?

Víme, že jsou v tabulce nad námi a čeká nás silný soupeř. Slabého protivníka v extralize ani nenajdete. Ještě si něco z jejich hry zřejmě rozebereme u videa.

V tréninkové zátěži již jste dlouho. Nechybí vám více té zápasové?

V tréninku herní praxi nelze zcela dohnat. I proto jsem byl na zápasech v Kolíně, což podle mě splnilo svůj účel. Zápas je vždy o něčem jiném.

Na konci tréninku vás prověří střelba Petra Sýkory. Ostrou palbu si od něj vyžádáte?

Domluvíme se, protože Sejček má tvrdou ránu. Když na vás vystřelí on, nebo pak v zápase někdo jiný, tak je to rozdíl. I tímto se chci stále zlepšovat.