Co přinesou změny v klubu? Zlepší se hra 
i výsledky? Tyhle a řadu dalších otázek si nyní kladou fanoušci hokejistů Pardubic. Leccos už může napovědět dnešní utkání Dynama se Spartou Praha, které začíná v Tipsport areně v 18 hodin.

Ostrý křest si v tomto třaskavém duelu odbude nová trenérská dvojice Richard Král a Marek Zadina. Poprvé v pozici generálního manažera bude zápas sledovat Pavel Rohlík.

Právě do téhle trojice vložil svoji důvěru majitel klubu Roman Šmidberský. I přes nedělní výhru v Litvínově bouchl do stolu a začátkem týdne rozmetal staré pořádky. U mužstva skončili trenéři Říha mladší a Baďouček, kancelář s cedulkou GM musel vyklidit i Ondřej Šebek.

Teď v Pardubicích nastává doba po velké říjnové revoluci.

„Nikdo nemůže čekat, že hned vyhrajeme pětkrát za sebou. To je utopie. Naše cesta bude dlouhodobější," upozornil po své inauguraci Král. 
Navíc v cestě teď stojí tři těžcí soupeři – dnes Sparta, v úterý Brno a v pátečním derby Hradec.
Výhodou pro nové trenéry je, že dosud rozzlobení fanoušci budou teď zpočátku stát za nimi.

A to je právě další otázka:
Jak si trenérští zelenáči povedou? Král i Zadina byli vynikající hokejisté, ale s koučováním extraligového týmu zkušenosti nemají. A hned musejí sbírat body. Pardubice jsou jedenácté, na příčce znamenající boj v play out. Na místo desáté, zaručující předkolo play off, jim chybí pět bodů. A další ztráty by mohly depresi ještě prohloubit.

„Největší problém bude hráčům dodat sebevědomí," uvědomuje si Král. Postupně chce měnit i styl hry. „Máme šikovné hráče, kteří umí dát gól a s pukem dovedou něco vytvořit. 
K tomu se budeme chtít vrátit," hlásil Král hned v pondělí. 
O den později už s kolegou Zadinou vedli přípravu týmu.

„Radikální změny jsme zatím nechtěli dělat. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. Spíš jsme zapracovali na herních i taktických věcech. Ale za ty tři čtyři dny moc času nebylo. Celkově jsme se snažili tým oživit," uvedl včera po tréninku Zadina.
Do karet jim nahrálo i to, že tým ještě pod koučem Říhou vyhrál v neděli v Litvínově. „Držíme se hesla, že vítězná sestava se nemění. Dál se uvidí," potvrdil Zadina stejné složení týmu.

Dnes se postaví proti Spartě. A může to být výhoda. „Hrát se Spartou je motivace sama o sobě. Každý z hráčů se nahecuje. Věřím, že přijde dost diváků. Utkání bude mít atmosféru a náboj," vyjmenovává plusy.
Dynamu může vyhovovat i styl Pražanů. „Sparta má sice velkou sílu v útoku. Ale je dobře, že chce hrát hokej. Nebude zalezlá. Pro nás je to lepší, než překonávat obranu."

Také bude záležet na tom, v jakém rozpoložení Sparta dorazím. Zatím podává nevyrovnané výkony. Naposledy ji ve středeční předehrávce 17. kola nachytaly Karlovy Vary (1:2 sn).
„My se nechceme nikomu přizpůsobovat, ušívat nějaký kabát na každého soupeře. Chceme, aby se v naší hře objevovaly také naše prvky," nastínil Zadina.

Ale také přiznal, že pustit se do Sparty jako rovný s rovným by byla sebevražda. „Rozhodně nemůžeme hrát otevřený hokej. Ale chceme být aktivní a každou možnost využít k útoku."