V prvním zápase olympijského turnaje začal šikula z Edmontonu na lavičce jako třináctý útočník.

Do akce šel až za stavu, kdy českým hokejistům teklo do bot. „Jsem tady od toho, abych plnil roli, kterou mi dá trenér. Kolik mi dá času na ledě, to je jen a jen jeho věc," říká Aleš Hemský. Proti Lotyšsku ale už naskočí od první minuty na křídle druhého útoku po boku svého oblíbeného centra Davida Krejčího.

Bylo hodně těžké sedět na lavičce a za stavu 0:4 vyrazit najednou studený trápit Švédy?
V Kanadě nebývá moc zvykem, že někdo sedí na střídačce, je připravený do zápasu a nehraje. Naposledy jsem něco podobného zažil snad 
v žácích. Není jednoduché naskočit na led v půlce zápasu.

Na Lotyše půjdete hned od začátku. Bude spojení s Davidem Krejčím a Milanem Michálkem fungovat?

S Davidem jsme už párkrát hráli a myslím, že to docela fungovalo. Ale každý zápas je jiný. Michi je skvělý hráč, co se tlačí hodně do branky. Jo, snad by to mohlo klapat.

Nastupovat s Krejčím, zahrát si zase hokej… Je to pro vás balzám po těžkých časech v Edmontonu, kde jste svázaný obrannou taktikou?

Je pěkný si s někým zase zahrát. V Edmontonu mám trochu jinou roli, tam není moje práce, abych dělal body. Hraju defenzivně, nastupujeme proti nejlepším lajnám soupeře. Jestli někdo hodnotí moji sezonu tak, že na teletextu není moje jméno, tak může říct, že je špatná.

Jste hráč, který umí vymyslet kličku na pětníku, dovede spoluhráče dostat do šancí a najednou z vás dělají defenzivního rafana. Není vás na takovou práci škoda?

To je hokej, musíte pro mančaft dělat, co vám řeknou. Klub vás platí a vy musíte poslouchat. Navíc jsme mimo play – off, buduje se tam nový mladý mančaft, je jasný, že budou hrát mladší kluci. Vy se musíte snažit odvést pro tým to nejlepší.

Spekuluje se o tom, že po olympiádě byste mohl změnit v NHL adresu. Přál byste si výměnu?

Vůbec to neřeším, vím, co se stane. Nějaké spekulace 
v novinách jsou pořád, každý rok. Ale já vím, na čem jsem, s generálním manažerem mluvím poměrně často.

Co se tedy stane?

Nemá cenu se k tomu nyní vyjadřovat. Až se něco stane, tak se k tomu určitě vyjádřím.