Hledá se hráč na klíčový post. Hokejové Pardubice shánějí po odchodu kapitána Petra Koukala do KHL náhradu na místo „alfa centra", který bude řídit hlavní útočné operace.

Ze sportovního manažera Petra Hemského se na přelomu května a června stává lovec. Snaží se na trhu lapit středního útočníka, který by pasoval k elitnímu střelci Brendlovi. „Zajímáme se o hráče, kteří hráli vloni venku. Sháním zkušeného centra," říká.

A pokud námluvy nevyjdou? „Tak se bude muset nahoru posunout někdo z mladých," zůstává v klidu Hemský. „Na svoji šanci čeká třeba Nahodil, máme tady i mladého Noska, je potřeba, aby začal hrát," vypočítává pardubický sportovní manažer.

Jméno kýžené posily logicky neprozradí. Hlavnímu českému esu na trhu volných hráčů Petru Nedvědovi ale smlouvu nenabízel: „Od nás nabídku zatím nedostal. Myslím, že se stejně ale domluví se Lvem," naráží Hemský na konkurenty, které české kluby jenom těžko přeplatí.

Lev Praha a Slovan Bratislava, dva noví účastníci KHL, dva celky, které extraligové vábení dovedou trumfnout.

Za oceánem lovit Pardubice nejspíš nebudou. „Koukám se i do ciziny, ale nechci střílet naslepo. Je těžké sem vzít Američana, když v Evropě ještě nehrál, může se do toho taky půl roku dostávat. Zvyknout si na jiný styl hry a odlišné rozměry kluziště není jen tak," vysvětluje Petr Hemský.

Odchody Markoviče nebo Elkinse Pardubice v pohodě nahradí z vlastních zdrojů, i když Američanova úspěšnost na buly by se hodila.

Místo Koukala je ale jedno eso zkrátka potřeba.

KDO ZŮSTAL DO STŘEDU ÚTOKU

Tomáš Zohorna (24 let)

V play off předvedl, že umí dávat důležité góly a ostatním připravovat šance. Když si věří, zvládne prostrčit puk i přes čtyři hokejky a tři brusle. Umí zabrat i dozadu, po odchodu Koukala jednička pro oslabení.

Robert Kousal (21)

Asi největší pardubický talent. Vyšvihl se v minulé sezoně, jeho hlavní zbraní jsou rychlost a šikovné ruce. Dovede i přitvrdit. Pokud bude jeho progres pokračovat stejným tempem dál, zraje pro reprezentaci.

Lukáš Nahodil (23)

Kdy už to přijde? Talentovaný forvard občas ukáže geniální záblesky, hokejové myšlení má parádní, jenže stále se nemůže usadit v základní sestavě. Je to evergreen, ale musí nabrat svalovou hmotu.

Jiří Cetkovský (28)

Má sílu jako sto volů. Nedělá mu problém hrát uprostřed nebo na křídle, před brankou zbourá všechno, co mu stojí v cestě. Hlavní je, aby mu vydrželo zdraví.

Tomáš Nosek (19)

Další útočník se slibnou budoucností. Musí zapracovat hlavně na hře dozadu a v odolnosti při soubojích. Má na to jednou hrát v prvních dvou lajnách. Při napadání dovede být pekelně otravný.