Tohle nikdo nečekal. Dopadl meteorit. Vybuchla hokejová bomba. Pardubice vyměnily hlavního trenéra, Zdeněk Venera skončil a tým povede k pátečnímu domácímu utkání proti Spartě MILOŠ ŘÍHA (56).

„Ve středu v osm hodin večer jsem se rozhodl, že do toho půjdu," prozradil. Smlouvu podepsal do konce sezony, asistenta mu budě dělat syn Miloš.

Bez práce byl 10 měsíců, naposledy trénoval v KHL Omsk.

V roli zachránce se do Pardubic vrátil už před dvěma roky, kdy tým, který směřoval k play out, dotáhl do předkola play off. Teď je jeho výchozí pozice lepší, po 34 odehraných zápasech je sedmý, od šesté Plzně ho dělí horší skóre.

Rozhovor s Milošem Říhou a dokončení článku o odchodu Zdeňka Venery najdete na straně 20 pátečních vydání východočeských Deníků nebo v elektronické verzi našich novin. Jak na předplatné zjistíte v horním infoboxu

Žádný vyhazov, tak to opravdu nebylo. Domluvili jsme se

Ve čtvrtek ráno pardubičtí hokejisté museli koukat. Místo Zdeňka Venery do kabiny napochodoval Miloš Říha. Od teď má všechno v kabině na povel on. Mohutný šéf 
s hlasem jako zvon.
Pardubice se v tabulce pomalu sesouvají k místům, kde se bojuje o předkolo play off.

Vedení nejdřív reagovalo hráčskými změnami, odešel Jan Kolář, přišli Jakub Gašparovič s Jakubem Čuttou. Ve středu ráno oznámilo, že kabina dostala pokutu 100 tisíc korun kvůli posledním dvěma mizerným vystoupením.

Říha? Tohle je třetí krok a nejrazantnější. „Když máte o sezoně nějaké představy a ty se úplně nenaplňují, hledáte jiná řešení. Nedávno jsme provedli hráčské výměny, jenže impuls do mužstva nepřinesly. S panem Venerou jsme pak hledali nějaké řešení, které by mužstvo nakoplo. Po vzájemné dohodě jsme se domluvili, že zkusíme tuhle variantu," říká sportovní manažer klubu Dušan Salfický.

KOMENTÁŘ Pavla Ryšavého: Změna? 
V pravý čas
Kdy se mění trenéři? Často až s křížkem po funuse. Většinou se nový muž na lavičce objeví ve chvíli, kdy je v kocábce tolik vody, že byste potřebovali extra výkonné čerpadlo, abyste z ní neudělali ponorku. Jeden muž na takovou věc nestačí…
Změna na pardubickém velitelském můstku podle mě přišla v pravý čas.
S týmem to šlo poslední dobou z kopce. Mátožných představení začalo přibývat, před vlastním brankářem byl pořádný průvan a ne a ne okno zabouchnout.
Tohle není nic proti Zdeňku Venerovi. Prezentoval se v Pardubicích jako slušný člověk, trenér, kterému na výsledcích opravdu záleží, žádný žoldák, co si jen přišel odkroutit čas napsaný ve smlouvě.
Jenže jakoby jeho plány přestávaly fungovat. A když máte v záloze Miloše Říhu? To je trenérská extratřída, která patří do stejné kategorie jako Vladimír Růžička. Muž, kterého v týmu prostě mít chcete.
S ním do kabiny vletí zase pořádně ostrý vichr. Říha nemusí ani nic říkat, stačí jeho pohled a hned z něj máte respekt. To je začátek.
Dál? Jeho pokyny poslechnete na slovo, nedovolíte si mu oponovat.
Že někteří hráči začínali působit trochu lekle? Že Tyborovcům došla šťáva? Tak on ji do nich zase napere.
Miloš Říha umí jednu věc dokonale, vyždímat z hokejistů jejich maximum, donutit je makat na hranici sebeobětování, v tom je nejlepší. A přesně to Pardubice teď potřebovaly.
Jedině takhle se mohou 
v play off měřit s Třincem a spol. Jedině takhle mohou 
v pátek porazit Spartu, nad kterou už doma nevyhrály dva roky.
Tenhle krok měl smysl.