Kladno nemělo jediný důvod měnit taktiku. Na Pardubice znovu vyrukovalo s hokejem plným dravosti, agresivity, bruslení a udivující přímočarosti. Působilo to úžasně jednoduše. Rychlá přihrávka ve středním pásmu a už se útok hrnul na hostující branku. A zase a zase…

Jenže v té stál znovu výtečný Salfický. Čtyřicetiletý čaroděj držel Pardubice nad vodou, tahal je z bídy. V první třetině uhranul střílející Jasse famózním zákrokem lapačkou, zastavil i další těžké střely. Po nájezdu Dragouna a zakončení Valského museli nepřehlednou situaci vyřešit sudí až s pomocí videorozhodčího, který branku nedoporučil uznat.

Pardubice se však nepoučily, varování nebraly vážně. A tak přišla další klasická kladenská akce. Jako uragán se domácí nahrnuli do útočného pásma. Patera vymyslel ideální pas na sjíždějícího Miloslava Hořavu, který svoji ránu s pomocí tyče poslal do branky.

Přišla ale bleskurychlá odpověď. Časomíra odkrojila čtrnáct vteřin, Rytíři propadli ve středním pásmu a Tybor, jenž v sestavě nahradil nevýrazného střelce Brendla, vydláždil palebnou pozici pro Semoráda, jenž se ranou z voleje nemýlil.

Ve třetí části byly Pardubice pod dusivým tlakem. Kritickou chvíli přečkaly po tutovce Látala, jenž se nikým nehlídaný zjevil v přebrankovém prostoru, ale Salfický opět kouzlil.

A platilo okřídlené pravidlo nedáš – dostaneš. Nosek nikterak nebezpečně vystřelil po ledě a kotouč proklouzl mezi betony Chábery do sítě.

Přesto se Kladno ještě dokázalo zvednout. V přesilovce čtyř proti třem přikovalo hosty před Salfického, který ještě úžasně dokázal sebrat gól Hořavovi, ale na Paterovu střelu z úhlu už neměl pražádný nárok.

V prodloužení po nepochopitelné chybě Gawryletze se Rytíři dostali do přečíslení a Valský rozpoutal kladenský karneval.

Kladno – Pardubice 3:2 pp (0:0, 1:1, 1:1 – 1:0).

Branky a asistence: 27. M. Hořava (Patera, P. Hořava), 57. Patera (M. Hořava, Růžička), 65. Valský (Dragoun, Černošek) – 27. Semorád (Tybor, Marušák), 54. Nosek (Marušák, Mocek).

Rytíři Kladno: Chábera – Procházka, Růžička, P. Hořava, Piskáček, Doudera, Černošek, Kameš – Eberle, Lukáč, Látal – Jass, Patera, M. Hořava – Valský, Dragoun, Kuchler – Dalecký, Melka, Kuchejda – Strnad.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Salfický – Benák, Kočí, Píša, Vašíček, Gawryletz, Ďaloga, Marušák, Mocek – Bartek, Cetkovský, Somík – Radil, Kousal, Buchtele – Tybor, Rolinek, Starý – Zohorna, Nosek, Semorád.