Jak uzdravit na smrt nemocného pacienta? Pardubice věří, že co největším šokem. Dvanáctý tým extraligy mění trenéra, klub povede, jak Deník informoval, Peter Draisaitl, donedávna kouč konkurenčního Hradce Králové a vynálezce defenzivní pasti jménem „Mountfield hokej".

„Náš tým na podzim převzali pardubičtí trenéři, kteří mají velkou perspektivu, a nadále s nimi počítáme. Nyní se nacházíme v těžké fázi sezony, a protože si uvědomujeme vážnost naší situace, sázíme na zkušeného trenéra, který vyznává naprosto profesionální přístup a totéž vyžaduje od hráčů. Stoprocentní disciplína je základem jeho práce, právě tyto atributy by nám měly pomoci zvrátit dosavadní vývoj sezony," uvádí v oficiálním prohlášení Pavel Rohlík, generální manažer Pardubic.

Dosavadní hlavní kouč Richard Král bude u týmu dál působit v roli asistenta, Marek Zadina se vrátí zpátky k mládeži a zbytek realizačního týmu si Draisaitl vytvoří. V úterý od 10 hodin povede svůj první trénink v novém působišti.

„Čeká nás spousta práce, která bude velmi intenzivní a náročná pro nás všechny. Půjdeme krok za krokem. Hráči toho mají po psychické stránce až nad hlavu. V klidu to odpracujeme úkol za úkolem," řekl padesátiletý trenér, kterého v prosinci propustil ze svých služeb hradecký Mountfield.

Je to paradox. V Pardubicích tolik vysmívaný „Mountfield hokej" má organizaci najednou vytáhnout z průšvihu.

Jenom o Draisaitlovi to ale nebude. Není čaroděj. Vedení musí v první řadě posílit kádr, tady totiž momentálně leží zakopaný pes.

Pardubicím se celou sezonu nedaří vystrčit hlavu z poslední čtyřky, v neděli proti Spartě si připsaly už čtvrtou porážku v řadě a jenom dva body je dělí od posledního místa. „Pardubice nemohou jít v tabulce níže. Zápasů je málo a bodů, které musíme získat, mnoho. Nebudeme si vykládat žádné pohádky. Víme, o co nám jde, že musíme zachránit sezonu," říká Peter Draisaitl.

Po Miloši Říhovi mladším a Richardu Královi se tak stal už třetím hlavním trenérem Dynama v sezoně. Premiéru si odbyde v pátek v Brně a v sobotu už ho čeká pikantní derby s Hradcem Králové.

4 výzvy pro Draisaitla1. VŠECHNY SI NAKLONIT. Pardubice se nacházejí ve stavu, že všichni musejí táhnout za jeden provaz. Draisaitl urychleně potřebuje hráče přesvědčit o své pravdě, aby mu bezmezně věřili a šli za ním. To samé platí i o veřejnosti.
2. VYMYSLET DEFENZIVNÍ SÍŤ. Ne, není to populární, ani trochu, ale zatraceně účinné. Kdo zvládne dobře hrát zezadu, mučí soupeře a sbírá body. Tudy vede cesta k záchraně. Je potřeba, aby Draisaitl utkal jako pavouk defenzivní síť, kam se každý chytne.
3. URČIT JEDNIČKU. Situace byla v Pardubicích daná jasně, branka patřila Maxwellovi. Ale teď přišel Kopřiva a ne proto, aby se chumlal pod deku. Nový kouč si musí s oběma sednout a říct jim jejich roli, ať nehrozí malér.
4. PORAZIT HRADEC. Aby Pardubice sezonu zachránily, musí bodovat naplno především doma. A s kým Dynamo hraje příště na svém ledě? V neděli s Hradcem. Mountfield má načtený, musí znát recept, jak na něj. Teď ho jen prodat novému týmu…

Král: Musíme hrát spíš aktivní hokej

Po zápase se Spartou měl Richard Král, v tu dobu ještě hlavní trenér Pardubic, plnou hlavu pracně vybojovaného náskoku, který jeho tým lehce ztratil.

Richard KrálDynamo se zvedlo. Prohrávalo 0:3, otočilo na 4:3. Jenže 21 sekund před koncem druhé části vyrovnal Jan Buchtele, což byl průšvih. „To se stávat nesmí, byly tam zbytečné chyby. Za každou cenu třetinu musíte uhrát," zlobil se. Sparta pak vyhrála 6:4.
„Je potřeba praktikovat dál spíš aktivní hokej než nějakou defenzivu, to kluci moc hrát neumí," měl jasno po přetahované se Spartou. Teď ale už záleží, co si k tomu poví defenzivní specialista a jeho nový šéf Peter Draisaitl…

Proti Spartě Král nečekaně střídal brankáře Brandona Maxwella ve chvíli, když Dynamo vstřelilo gól na 1:3 a Maxwell si na něj ještě připsal asistenci. Však se také gólman na střídačce dost zlobil „Ještě jsem neviděl gólmana, který by byl spokojený, když je střídaný. To je normální. Já, kdybych chytal a trenér mě sundal, tak taky nebudu nadšený," chápal Američanovu reakci.

Vyříkávat na úterním tréninku si s ním ale nic neplánuje: „Ani není potřeba o něčem mluvit. Dostal tři góly, vystřídal se brankář, to se dělá na celém světě. Myslím, že to nebyl špatný tah. Jen pak byla škoda, že jsme výsledek 4:3 neudrželi déle," dodal Král.