Čekat tam na ně bude Daniel Rákos (25), člen poslední zlaté party.
Průvodce jim ale dělat nehodlá. Poprvé v životě si přeje, aby Pardubice prohrály, bude stát na druhé straně. „Je to pro mě dost pikantní, těším se," říká před svým premiérovým ostrým startem za Oceláře.

Jste rád, že si Pardubice odbudete už v prvním kole?
Na jednu stranu jsem rád, že to bude za mnou. Ale spíš se na ten zápas těším, do Třince se přijede podívat i moje rodina. Čekám hezký zápas.

Bude to zvláštní pocit, najednou nastoupit na druhé straně?
Rozhodně, mám v Pardubicích hodně kamarádů, se kterými jsem ještě před pár měsíci seděl v kabině. Jednoduché to nebude, ale musím se s tím poprat.
S obráncem Janem Kolářem jste minulý víkend vyrazil v Pardubicích na fotbal. Rozebírali jste spolu i hokej?
Jenom jsem se ho ptal, co se stalo, že v přípravě zase prohráli (se Spartou 3:5). Vím, že mají hodně zraněných. Bavili jsme se i o fotbale, jsme kamarádi, probrali jsme toho dost.

Padla před vzájemných zápasem nějaká sázka?
Nepadla. Říkal jsem mu jen, že proti sobě budeme asi dost chodit. Snad mě nebude mít tak přečteného. Proti němu se hraje špatně, je strašně velkej a hokejkou dosáhne všude.
V létě jste se prý potkal v posilovně s Jiřím Vašíčkem, který si vás měl dobírat, jestli tam chodíte trénovat na něho. Je to pravda?
Je (usmívá se). Oba jsme chodili do stejné posilovny v Pardubicích na Dukle. Naráželi jsme tam na sebe docela pravidelně.

A trénoval jste tedy na něho?
Netrénoval. Bylo to pár dní předtím, než se šlo na led a snažil jsem si vybudovat nějaký náskok.

V posledním play off jste hrál možná nejlepší hokej v životě. Ale dostal jste nálepku „hajzlíka". Baví vás ještě pořád vysvětlovat, co jste si udělali s Viktorem Ujčíkem?
Nebavilo mě to ani v play off, ale k hokeji to holt patří. Slyšel jsem, že zrovna s Viktorem Ujčíkem měli problémy i někteří kluci z Třince. Opakuji to dokola, nemyslím si, že by chyba byla jenom na mojí straně.

Jste překvapený, že se na konflikt s Ujčíkem pořád nezapomnělo?
Nějaké povídání s novináři k hokeji patří a tohle je prostě téma. Beru to tak, že když se někdo zeptá, odpovím, jak to sám cítím.

Třinečtí fanoušci vás vnímají jako sígra, který bude soupeře v první řadě dost štvát, nebo jako hráče, co dával v posledním play off docela dost důležitých gólů?
Dělal jsem tady v Třinci on-line rozhovor a jedna taková nepříjemná otázka tam byla, pán se ptal, jestli budu provokovat. Spíš mi ale lidi přáli, ať se mi tady daří.

Vzpomínám, ten fanoušek dokonce psal, že pokud neslevíte ze svého stylu, nekoupí si permanentní vstupenku…
Jo, přesně tak to bylo.

Mrzel vás takový dotaz?
Je to jeho právo. Mně taky nejsou někteří lidé sympatičtí a když dělají třeba v restaurací, na kafe tam nejdu. Chodím jenom tam, kde mě to baví. Tohle k životu patří, ne každý si padne hned do oka. Jinak mě ale v Třinci přivítali výborně, třeba v kabině máme skvělou partu.

Vypadá to, že vaše místo bude v útoku s Tomášem Klimentou a Jiřím Polanským. Spolupráce funguje?
V přípravě jsme byli spíš zápasové typy. Na tréninku to nebylo nic moc, ale v utkání to vypadalo celkem slušně. Snad to bude klapat i dál.

Třinec oproti loňsku tým celkem překopal, z KHL se dokonce vrátil střelec Martin Růžička. Můžete dojít daleko?
V přípravě jsme ani jednou neprohráli. Sice jsme se potkávali pouze s celky ze Slovenska, ale klapat by to podle mě mohlo. Máme tři hodně dobré pětky, funguje i čtvrtá lajna, tým je hodně vyrovnaný. Jsou tady navíc docela zvučná jména, takže bychom mohli pomýšlet vysoko. Nechci říkat, že jedeme rovnou na titul, je strašná dřina ho vybojovat a před sezonou se všechno předvídá hodně špatně. Na špičku ale rozhodně máme.

Máte sen, že byste se Třinec potkal ve finále s Pardubicemi?
To by bylo úplně nejhezčí a ještě kdyby mělo šťastný konec pro mě… I když, jak o tom tak přemýšlím, hned v první sezoně bych tolik zápasů s Pardubicemi snad ani hrát nechtěl.