Poslední šance vidět české hokejisty na domácím ledě před mistrovstvím světa je tady. Ode dneška do neděle se v Pardubicích konají Carlson Hockey Games (nebo České hokejové hry, chcete-li), v pořadí třetí klání tradičního seriálu Euro Hockey Tour.

Národnímu týmu se v přípravě na šampionát zatím daří. Začátkem dubna porazil v Příbrami dvakrát Švýcary, následovala dvě vítězství ve Francii. Nyní však na výběr loučícího se trenéra Josefa Jandače čekají silnější soupeři. Finsko, Švédsko a Rusko.

Birner o MS přijde

Český kádr se pomalu blíží konečné podobě, která se představí příští měsíc v Dánsku. Plány trenérů ovšem hatí zranění - naposledy přišla nepříjemná zpráva o zdravotních trablech útočníka Michala Birnera, jednoho z nejzkušenějších borců v omlazeném nároďáku. Z přípravy na MS ho vyřadilo zraněné koleno.

„Chtěl jsem jet na mistrovství světa, proto jsem se rozhodl, že léčbu odložím. Koleno drželo, ale v pondělí se znovu ozvalo. A bohužel už nejde pokračovat,“ posteskl si Birner, který startoval na letošní olympiádě i na předchozích dvou šampionátech.

„Jde pro nás o citelnou ztrátu, protože Michal patřil ke stabilním hráčům. Navíc byl součástí sehrané dvojice s Michalem Řepíkem, ta vazba se teď rozpadla. Je velká škoda, že nepojede na mistrovství, bohužel i to k hokeji patří,“ řekl Jandačův asistent Jiří Kalous.

PROMĚNA. Kabinu pardubických hokejistů využívají čeští reprezentanti, k výzdobě tradičně patří i státní znak.
Vešli se. Nikdo z hokejistů není odstrčený

Program turnaje
Carlson Hockey Games,turnaj Euro Hockey Tour
Tipsport arena Pardubice

Čtvrtek 19.00: ČR – Finsko
Rusko – Švédsko (v Jaroslavli)
Sobota 14.20: ČR – Švédsko
Sobota 18.15: Rusko – Finsko
Neděle 14.20: ČR – Rusko
Neděle 18.15: Švédsko – Finsko
(zápasy vysílá ČT sport)

Na tahu jsou mladíci

Když ostřílení matadoři nemohou, přichází prostor pro dravé mládí. Pardubické publikum se může těšit na budoucí hvězdy českého hokeje. Zatímco při skládání týmu pro olympiádu sázel Jandač na zkušenosti, nyní dává v přípravě prostor i mladíkům ze zámoří, jako jsou Filipové Zadina, Chytil a Chlapík.

„Když ukážeme, co umíme, můžeme dát týmu dravost. Všichni umíme dávat góly, dokážeme se prosadit jeden na jednoho, což je v dnešním hokeji důležité,“ myslí si osmnáctiletý forvard Zadina, který má za sebou první (a veleúspěšnou) sezonu v kanadské juniorce a čeká se, že by se v letošním draftu NHL mohl umístit do pátého místa.

„Být pozván do reprezentace je úžasný pocit. Taková třešnička na dortu za sezonou. Jsem vděčný, že můžu dokázat, co umím. Navíc v Pardubicích, kde se na mě přijde podívat celá rodina,“ dodal místní odchovanec.

Krok správným směrem

Mezi uchazeči o nominaci na MS je také Dmitrij Jaškin. V pětadvaceti letech a se skoro třemi stovkami zápasů v NHL to není žádný zelenáč, na seniorském světovém šampionátu ale dosud nikdy nestartoval.

Zapojení talentů do reprezentačního áčka je podle něj krok správným směrem. „Asi se to někdy stát muselo. Pro mladé kluky je plus, že mohou přijít a zabojovat o místo. Starší toho mají po sezoně dost, musí přijít další,“ myslí si Jaškin, útočník St. Louis.

Ve čtvrtek večer se český tým utká v Pardubicích s Finskem, o víkendu následují duely se Švédy a Rusy.

Robert Kousal.
Švýcarsko? Baví mě, zůstal bych tady, říká Kousal

Svaz ocení přínos Rolinka s Čáslavou
Pardubice - Nedělnímu zápasu českých hokejistů proti Rusku bude předcházet slavnostní ceremoniál. Velkolepé poděkování za služby, které odvedli národnímu týmu, si užijí pardubičtí hokejisté Tomáš Rolinek a Petr Čáslava. Oba byli u posledního vítězství Česka na mistrovství světa v roce 2010, Rolinek v roli kapitána. Český svaz ledního hokeje se rozhodl ocenit jejich přínos a připravil jim reprezentační rozlučku. U slavnostního momentu v Tipsport areně budou i další osobnosti pardubického hokeje.

Turnaj zpestří nejen fanzóna
Pardubice - Po pěti letech se česká hokejová reprezentace představí v Pardubicích. Fanoušci, kteří si mohou stále zakoupit vstupenky online i na pokladně Tipsport areny, čeká i bohatý doprovodný program. Vždy dvě hodiny před zápasem se pak otevře fanzóna, kde se mohou diváci pobavit i občerstvit. Dnešní zápas uvede slavnostní zahájení, kterého se zúčastní i patron her Vladimír Martinec. S olympijskou medailí se na utkání představí biatlonista Michal Krčmář, jenž zároveň předá ceny nejlepším hráčům zápasu.

Ilustrační foto.
Návštěvníci arény využijí nová parkovací místa