Do kabiny hokejového mistra praštil blesk. Trenér Pavel Hynek byl v úterý odvolán. Místo něho k týmu nastupuje Mojmír Trličík, který v ten samý den slyšel stejnou novinu ve Vítkovicích. Na jeho místo nastupuje Slovák Peter Oremus.

„Důvodem odvolání jsou neuspokojivé výsledky a postavení v tabulce v poměru ke kvalitě kádru," oznámil Deníku hlavní příčinu rázného kroku sportovní manažer Pardubic Petr Hemský.
Tým měl pod Pavlem Hynkem sice mizerný začátek sezony, kdy z prvních šesti utkání vyhrál jenom jednou, ale pak se nastartoval. Nyní je osmý, na jedenácté Vítkovice má pohodlný náskok a na páté místo ztrácí tři body. Naposledy „pojišťováci" porazili Slavii 5:2.

Přesto vedení neváhalo a kouče, který s Pardubicemi získal na jaře titul, se nečekaně zbavilo. Ladislav Lubina u týmu zůstává nadále.
„Trenéři měli ultimátum, už když jsme byli po špatném startu sezony na třináctém místě. Postupem času se z toho mužstvo dostalo i díky tomu, že přišli hráči z NHL. Výsledky se ale střídají, jednou je to nahoru a podruhé zase dolů. Myslíme si, že výsledkově má tým na víc," dodal Hemský.

Pavel Hynek krok pardubického vedení včera komentovat nechtěl. Byl zaskočený, stejně jako většina hokejové veřejnosti. Kouč, který přišel do Pardubic jako asistent Josefa Jandače v sezoně 2010/11, byl mezi fanoušky oblíbený. „Chápu to. My proti němu jako trenérovi ani jako člověku nemáme vůbec nic, spíš naopak. Potřebovali jsme jenom nějaký impulz do mančaftu, abychom ho zvedli a dostali na místa, kde by podle nás měl být," stojí si za svým Hemský.

Mojmír Trličík dosud působil převážně ve Vítkovicích, s nimiž v předminulé sezoně vybojoval stříbro. Chvíli spolupracoval i s Ladislavem Lubinou v Kometě Brno a vyzkoušel si angažmá v Liptovském Mikuláši.  Má bronz z turínské olympiády, kde plnil roli  asistenta Aloise Hadamczika.

„Všichni věříme, že příchod respektovaného trenéra Mojmíra Trličíka, který nejen ve  Vítkovicích dosáhl vynikajících sportovních výsledků, do Pardubic bude pro A tým správným impulzem," komentoval situaci pro klubový web generální manažer Ondřej Šebek.

A podle všeho není nový muž na lavičce jedinou změnou, která kabinu postihne.
„Na podobě kádru se pracuje celou dobu. Určitě něco přijde," prozradil Petr Hemský.

Před sezonou tým ztratil Petra Koukala a Jana Koláře, klíčové postavy cesty za titulem. Vedení místo nich přivedlo Krise Beeche a Pavla Brendla, kteří měli hvězdy nahradit.
Výsledek? Beech skončil ve čtvrtém útoku, Brendl na tribuně. Opory se z nich nestaly. Pardubice táhne hlavně dvojice Aleš Hemský, David Krejčí, která Východočechy posílila díky výluce v NHL.
O Brendlově trejdu Pardubice podle Hemského nyní  neuvažují: „Pavel nehrál kvůli výkonnostním důvodům. Dali jsme mu k dispozici kondičního trenéra, aby na sobě zapracoval. Ve středu nastupuje normálně k mužstvu. Záleží jen na jeho výkonech, je to dál náš hráč," říká na adresu kanonýra, který svoji pověst zatím neplní. Probere Brendla Trličík?