Právě on rozjel kanonádu. Ve 4. minutě vzal otvírák a načal konzervu jménem Litvínov. Brankáře Pavla Francouze propálil mezi betony.

Uklidnil vás rychlý gól?
Bylo důležité, že pak přidal gól ještě Petr Sýkora a vyhráli jsme první třetinu. Litvínov měl dobrý pohyb, to jsme čekali už podle videa, kde jsme viděli i ten jeho rychlý přístup při přesilovkách. On pak musel svoji hru přece jen změnit.

Navíc jste byli dlouho velmi disciplinovaní. Tresty Pardubice začaly sbírat až za stavu 4:0…
To je pravda, v přípravných zápasech jsme dělali hodně blbých faulů. Říkali jsme si, že právě tady se musíme zlepšit, přesilovky zkrátka rozhodují. I s tímhle můžeme být spokojeni.

V přípravě vás trápila i nízká efektivita střelby. Ran bylo hodně, gólů málo. Je tahle bolest taky pryč?
Každý zápas je jiný. Ale proti Litvínovu byla naše snaha o zakončení enormní. Pokud přistoupíme stejně i k dalším utkáním, věřím, že se úspěch může dostavit.

Váš útok s Robertem Kousalem a Petrem Sýkorou měl na svědomí první dvě branky. Ve dvou zápasech jste dohromady nasbírali deset kanadských bodů. Ani se nechce věřit, že spolu hrajete jenom pár týdnů…
Hlavně, aby to klapalo i dál, teď je teprve začátek sezony. Nyní je extrémně  důležité sbírat body pro tým, ať vyhrajeme klidně 1:0, budu spokojený stejně. Úvod sezony beru vždycky jako malé play off. Po nějakých deseti zápasech se vytvoří tabulka, která se už pak dlouho drží. Musíme zabrat a na začátku urvat, co se dá.

Hlavně neopakovat loňský rok, kdy jste z prvních šesti utkání zvítězili jen jednou a problémy se pak kupily jeden za druhým. Je to tak?
Přesně, musíme se rozjet, nasbírat co nejvíc bodů teď. Pak se vám hraje mnohem lépe, když máte nějaký základ.

Střelce Petra Sýkory se už zase začíná bát celá extraliga. Právem?
Je opravdu hodně nebezpečný. Petr dokáže nabrat obrovskou rychlost, soupeř ho musí neustále sledovat a dávat si na něj bacha. Při přesilovkách se snaží mu znemožnit střelbu, ale on se  stejně dovede prosadit. Navíc je tam pak trochu víc místa i pro nás ostatní.

Při gólu na 2:0 sklepal ze svých zad dotírajícího Gerháta, jako by to byl jen nějaký hmyz. Slušné krytí puku, co myslíte?
(usmívá se) Tohle je jeho velká přednost, má neuvěřitelný tah na bránu. Velký a silný chlap, který je navíc rychlejší než ostatní… Prostě paráda.

Růžička jasně „přechytal" Francouze

Pardubice – Další povedený večer chlapíka s „devětadevadesátkou" na zádech. Zářil už v prvním kole v Brně.

Teď pardubický brankář Martin Růžička vynuloval Litvínov. Připsal si 34 zákroků a jasně předčil loňského nejlepšího gólmana extraligy Pavla Francouze.

„Vyhráli jsme 5:0, ale myslím, že výsledek průběhu utkání úplně neodpovídá. Litvínov si připravil docela dost šancí, nás výrazně podržel Martin Růžička," chválil svého gólmana kouč Zdeněk Venera.

„Půlku zápasu jsme Litvínov drtili, dali mu čtyři góly. Pak přišel sice trochu útlum, ale to už se zápas spíš dohrával. Ale zhruba tu polovinu zápasu jsem neměl v brance co dělat. Kluci hráli přede mnou skvěle," chválil svoje spoluhráče gólman. „Mám z našeho týmu radost, hrajeme dobře," usmál se.

Vytáhl se hlavně na konci druhé třetiny, kdy měl Litvínov tři velké příležitosti stáhnout manko 0:4. „Tam jsem se trochu rozhýbal, Litvínov měl nějaké šance. Hlavně to byl perfektní výkon celého týmu," užíval si výhru Růžička.

MARTIN RŮŽIČKA
Minuty: 60
Góly: 0
Zákroky: 34
Úspěšnost zásahů: 100%

PAVEL FRANCOUZ
Minuty: 27
Góly: 4
Zákroky: 16
Úspěšnost zásahů: 80%