Byl jsem se podívat na jeho první tréninkový den  na ledě v Pardubicích.
Upřímně? Nakřivo jsem z něho nebyl, rozhodně nezářil. Jenže při čekání na rozhovor mi to došlo. Vážně jsem čekal, že se poprvé po roce a půl postaví do branky a chytne všechno, co na něj poletí?
Vždyť by to bylo padlé na hlavu.

Když jsem s ním pak po tréninku mluvil, sám vyprávěl o tom, že je potřeba první dny v brance přežít.
A pak to přišlo. Po pár týdnech stál v brance úplně jiný Hašek.
Zase jistý, znovu ohebný jako z gumy.  Nesedět generální manažeři týmů NHL na zadku v Americe, nevymýšlet, jak odrbat hráče v nové kolektivní smlouvě a vyrazit do Česka omrknout hokejovou legendu, možná by jim spadla brada.

Není se co divit, že ho Pardubice zkusily zlomit před extraligovým zápasem s Kladnem, jestli by nechtěl natáhnout dres s koněm a devítkou na zádech.
Dominik Hašek nakonec zavrtěl hlavou, viděl před sebou NHL. Klidně se do ní chtěl procpat i z farmy.
Jenže nabídka dosud nedorazila.  A já nechápu proč.

Hlava mi nebere, že se nenašel ani jeden tým, který by mu na stůl hodil aspoň dvoucestný kontrakt.
Montreal zaplatí přes 5 milionů dolarů za bídného útočníka Gomeze, New Jersey obětuje 11 milionů za Kovalčuka. Co je potom nějakých 800 tisíc pro Haška?
Navíc s tím, že na farmě by nedostával plnou výši…

Nevím, tohle by ale přeci snad ani nebyl risk. Je to spíš hloupost lidí v Americe, že dobrodružství s Haškem nezkusí. Neměli by co ztratit. Veterán má chuť chytat, týmová jednička by se od něho mohla učit a zlepšovat se… Kde je problém? Kdyby zklamal, řeknou mu jenom: „Díky, není to ono, šťastnou cestu domů."
Docela mě štve, když slyším reakce lidí ve stylu: „Co by v NHL ten dědek chtěl, je už starej… "

Hádám, že podobná moudra padají od těch, co ho po Naganu vynášeli do nebes a chtěli volit za prezidenta.
Ač jsem o Haškovi slyšel asi milion historek, jaký to dovede být protiva, morous, divný patron… Tak jsem si ničeho takového nevšiml letos a ani před třemi lety, kdy v Pardubicích vychytal titul.
Neříkám, že by vyhrál v NHL cenu pro nejlepšího gólmana soutěže, ale šanci dostat měl.
Navíc se mi nechce věřit, že by legenda měla takhle končit.

Dominátor by si zasloužil ke své pohádce zlatou tečku. Věřím, že až skončí výluka, někdo za mořem jeho číslo vyťuká a splní mu poslední velký sen. Ostatně Hašek nikde neřekl, že končí s chytáním. Jen to, že momentálně nevidí šanci do NHL…