Vyhlášený pes obranář si vybojoval místo v první lajně. Pardubice dál hledají centra číslo jedna a dnes proti Liberci (od 18 hodin) nastoupí na klíčové pozici slovenský válečník TOMÁŠ MARCINKO. „Nějaké série nic neznamenají. Musíme dát do zápasu sto procent," burcuje celý tým. Že má Dynamo mizerné období a Liberec naopak válí? Zatočit s tím! Tohle velí statný centr.

Pardubice ale nejsou v záviděníhodné situaci. Jsou předposlední, za minulé domácí vystoupení dostali hráči od vedení pokutu 300 tisíc. Teď mají složit reparát. Nutně potřebují body, aby se odlepily z extraligového suterénu.

Jde teď jít do zápasu s čistou hlavou a myslet jenom na Liberec?
Naše situace je hodně nepříjemná, ale na postavení v tabulce myslet nemůžeme. Potřebujeme makat naplno a výsledek se pak snad dostaví. Musí nám být jedno, kdo stojí proti nám, klíčové je věřit v naši hru a náš systém.

Kde podle vás spadl řemen, že výkony se momentálně ani neblíží tomu, co jste předváděli třeba v Lize mistrů s Davosem?
Těžko říct, teď nám to prostě nevyšlo, hlavně zápas s Vítkovicemi, o tom ani nemá cenu se bavit. Takhle hrát nemůžeme. Celý týden jsme teď dřeli, makali, zlepšovali se. Věřím, že to přetavíme v body.

Špatné výkony, pád tabulkou, pokuta 300 tisíc na tým… Podepsal se aktuální stav i na atmosféře v týmu, že se každý spíš soustředí na svoji práci a ubylo v kabině vtípků?
Jasně, soustředíme se hlavně na sebe. Jsme v tabulce dole, není na nějakou srandu prostor. Všechno bereme vážně, snažíme se odstranit naše chyby a co natrénujeme, přenést do zápasu.

Jste posledním centrem Pardubic, který zatím ještě nehrál v prvním útoku. Proti Liberci se na vás dostane. Jaký máte zatím ze souhry s Tomášem Rolinkem a Petrem Sýkorou pocit?
Věřím, že to fungovat bude. Je jedno, jestli jsem tam já, nebo ostatní kluci, každý chceme vyhrávat. Trenéři se snaží najít složení útoků, aby hrály tak, jak si představují. Snad to půjde.

Je hlavní úkol, aby vaše buldočí vůle pomohla probudit kanonýra Sýkoru?
Budu se chlapcům a celému týmu snažit pomoci, jak nejlépe dovedu. O tohle jde každému z nás. Sejk je střelec od narození, je jen otázkou času, než mu to tam začne padat, jeho bych vůbec neřešil. Navíc není sám, kdo by měl dávat góly, je nás na to víc. Zodpovědnost musíme vzít na sebe i my ostatní.

V pátek vás čeká Liberec, který má aktuálně skvělou formu. V Lize mistrů smetl Linköping, vítězí i v extralize. Budí respekt?
Hraje velmi dobře a má hodně kvalitní tým, chytli formu. My se musíme soustředit ale na náš výkon. Minule sem taky přijely Vítkovice, co prohrávaly jeden zápas za druhým a jak to dopadlo… Nějaké série nic neznamenají. Musíme dát do zápasu sto procent, abychom se mohli podívat po šedesáti minutách lidem do očí.

Trenér Pardubic Miloš Říha o…

… ultimátu, kolik bodů musí proti Liberci a v Litvínově uhrát: „Žádné takové není. Chci vyhrát každý zápas, prohrávat jsem do Pardubic nepřišel. Chápu nespokojenost s výsledky, ale neřeším řeči okolo. Potřebuju, aby mužstvo začalo hrát. To je teď můj cíl."

… tlaku na svoji osobu: „Ten je tady od začátku, což je logické, jsem pod ním od 1. května a tak to beru. Ale i kdybych se postavil na hlavu, gól při zápase nedám. Místo toho se snažíme pracovat od rána do noci, snažíme se situaci řešit a změnit ji. Vždycky jsem věřil ve tvrdou práci a vždycky ji budu dělat. Buď ovoce přinese, nebo ne. A když ne, nemusím tady být, ale to je logické, tak to zkrátka je, nesu za výsledky zodpovědnost. Já z toho ale strach nemám, mě zajímá, abychom vyhrávali a je jedno, jestli jdeme na Olomouc, nebo Liberec."

… případných změnách v týmu: „Řešíme to, ale dnes je situace na trhu dost složitá. Nějaké možnosti jsou, jenže nechtěl bych sem vodit někoho, kdo bude průměrný, abychom jenom zaplácli místo. Určitě bych hráčskou otázku ale chtěl řešit, třeba s některými posilami nejsme spokojeni vůbec, to je potřeba si říct na rovinu. Ale vím, že kluci to chtějí změnit, nehrají špatně naschvál. Momentálně se ale nedaří. Řešíme delší dobu otázku prvního centra, ale ti celkově na hráčském trhu nejsou.

…proč na týmu leží od úvodu sezony výkonnostní deka: „Je to o hlavě, výkonnost hráčů není taková, jakou by si sami představovali a vím, že jím to jedno není. Není to tak, že by se na něco záměrně vykašlali. Když jste v krizi, musíte se o to víc srážet, bojovat. Tohle my tam v určitých fázích nemáme. Sami sebe pak dostáváme pod tlak.

… Liberci, se kterým Pardubice hrají v pátek doma: „V současné době je v úplně opačné situaci než my, je v absolutním laufu. Musíme se připravovat v první řadě na něj a ne řešit věci okolo. Teď je to jedno z nejsilnějších mužstev u nás a potřebujeme ho porazit. Statistika není všechno, Radegast index je jen nějaké číslo, ale vezměte si, že proti Třinci se celé mužstvo dostalo na hodnotu 70, v ostatních zápasech byla kolem 20. Vypovídá to o tom, že jsme předvedli extrémní nasazení a bojovnost, tohle potřebujeme teď zase. Musíme zase bojovat celých 60 minut."

… mizerném výkonu útočníků, kteří nedávají góly: „S Třincem dal Petr Čáslava náhodný gól od mantinelu a všichni se najednou chytli, znovu to řeknu, je to v hlavě. Dva roky zpátky jsme měli skvělý úvod, vedli jsme v říjnu extraligu, jenže pak na nás sedla deka, tři zápasy po sobě nám tam nepadl gól. Tohle vždycky nějak vznikne, hráči se tím začnou zabývat, přemýšlí o všem možném. V novinách o tom najdou článek, každý jim to připomíná, slyší, že málo bruslí a sedí jim to v hlavě. Je těžké pak jít do zápasu v pohodě s tím, že dám tři góly. V posledních dvou letech jsme po dobrém začátku extraligy postupně uvadali. Kdyby to bylo letos naopak, určitě se zlobit nebudu. Začali jsme hrozně, s tím souhlasím. Kromě dvou a půl zápasu jsme rozhodně nehráli tak, jak bychom si představovali."