V extralize liberecký kapitán září. Tři roky po sobě si drží průměr minimálně bodu na zápas. Letos se navíc stal nejproduktivnějším hráčem soutěže. A to mu bylo čtyřicet. Jestli pojede na jaře na mistrovství světa? Nedivte se.

Jeho střela zápěstím pod horní tyč je pořád excelentní. Ostatní na podobnou ránu potřebují nápřah ke stropu. „Je  na ledě pořád, takže je třeba být neustále ve střehu,“ říká na jeho adresu českobudějovický brankář Jakub Kovář.

Ve čtvrtfinále ho Nedvěd překonal pětkrát. Podle Kováře se Nedvědova pumelice pod víko čte strašně špatně: „Pokud bych mu ruku napral nahoru moc brzy, tak by mi to dal úplně někam jinam.“
Možná vás štve, že je na ledě pořád. Že při přesilovkách pomalu nestřídá, nebo že si pobyt na ledě často prodlužuje. Jenže vyčítejte mu to, když mu to tak jde…
Stačí jeden příklad: v posledních třech zápasech čtvrtfinále dal Liberec sedm gólů. Nedvěd měl prsty v šesti z nich.

Jeho roli plně chápe i liberecký útočník Tomáš Vak: „Petr na ledě tráví hodně času. Je to postavené na něm, ale na kom by to také mělo jiném stát, když je to náš nejlepší hráč?“
Teď se na kouzla občas náladového veterána připravují Pardubice. Jestli ho udrží na uzdě, budou k finále blíž. „Je to  jeden z klíčů, jak jít přes Liberec dál,“ souhlasí trenér Pavel Hynek. Zvedá ale varovně prst: „Budějovice v prvních zápasech taky dobře bránily a góly dali hráči okolo. Hlavně musíme myslet na sebe. Semifinále bude o nás, o našem výkonu,“ dodal Hynek.

POZNÁMKA PAVLA RYŠAVÉHO: „Kouzlo současné 
party? Nepodělá se 

Mají Pardubice na to, aby po dvou letech zase páchaly alotria s pohárem pro extraligového šampiona?

Čtvrtfinále dalo jasnou odpověď. Ano. Pravda, už je netáhne fenomenální Hašek, který, i když se nedařilo, dokázal zápas urvat sám. Kouzlo současné party je jinde. Tenhle tým se nepodělá, když mu teče do bot.

Pojišťováci proti Vítkovicím dvakrát připomínali boxera, který dostal pěstí do čenichu, pak hned vypínač na bradu a kácel se k zemi. Rozhodčí už začínal počítat. Jenže tenhle rváč se pokaždé vydrápal na nohy.
Gól deset sekund před koncem, penaltové selhání  a vítězství číslo dva bylo v tahu.  

V sedmém zápase je ještě minutu před koncem stav 4:3 pro Vítkovice. No? Jakýpak problém! Bum, srovnáno. Bum, gól v prodloužení a postup.
Tahle zkušenost musela Pardubice nakopnout ještě víc, než kdyby Vítkovické zdolaly 5:0 a poslední třetinu odehrály s prstem  v nose.

Těšte se, že Daniel Rákos a jeho banda budou v semifinále pít krev Nedvědovi a že Martin Bartek bude svojí střelou vytáčet brankáře Pince. Tahle jízda může skončit titulem…