První výhra pro nové trenérské duo by byla. Teď přichází pro pardubické Dynamo úkol číslo dva, a těžší. Zopakovat ji, ukázat, že s Mladou Boleslaví to nebyla žádná náhoda a výkonnostní linka nabírá vzestupnou tendenci.

Během reprezentační pauzy budou moci Richard Král s Markem Zadinou s týmem pracovat. Teď potřebují ještě bodovat. Ideálně dvakrát, v pátek v Plzni, v neděli s Chomutovem. Jedině tak přijde další krok k první desítce.

„Atmosféra v kabině byla po výhře nad Boleslaví 5:1 najednou o sto procent lepší, ale my ji musíme zase trochu mírnit. Je potřeba na tenhle výkon navázat a ještě ho zlepšit. Ukázalo se, že když každý hráč udělá maximum, bude na zápas naplno koncentrovaný, může to fungovat," lebedil si Král.

Co s parťákem Zadinou ukázali? Že soupeře dovedou dobře načíst.

Dynamo momentálně není ve stavu, aby skočilo na druhý tým a přejelo ho svým vlastním hokejem. Potřebuje být do detailu připravené na styl svého soka. Hráči musejí pak pokyny beze zbytku plnit.

V neděli tohle vyšlo dokonale. Pardubice napadaly s jedním hráčem, čtyři byli připraveni se okamžitě otočit vzad a pelášit za nahozeným pukem. K tomu si v bráně skvěle vedl Brandon Maxwell, který rád hraje s hokejkou a dovede chytat nahrávky nahozené po prknech. Největší zbraň Mladé Boleslavi, bleskový přechod do útoku, tečování puku a pak přečíslení, se podařilo rozprášit. „Výborně jsme hráli střední pásmo, až na jeden úsek ve druhé třetině, kluci Boleslav k těm jejich přečíslením nepouštěli, přechod do útočné třetiny se nám dařilo eliminovat," chválil Richard Král.

„Do kluků jsme pořád hučeli, ať hrají na kotouči, dobře drží střední pásmo, rozebírají si hráče. S Markem jsme jim tohle říkali pořád, až na pár výjimek tohle vyšlo," dodal hlavní pardubický trenér.

Navíc se ukázalo jedno pozitivum: tým jako by přestal slepě věřit, že z marodky nakráčí Petr Sýkora v životní formě, každému nasází čtyři góly a celý klub vytáhne 
z bryndy.

Víc a víc je vidět Jakub Svoboda, góly začal dávat Lukáš Nahodil, produktivní umí být i Martin Štajnoch. Všichni patří do věkové skupiny 25 – 27 let. „Střední generace má tým táhnout, takhle by to mělo fungovat asi všude, starší hráči dodají nadhled, zkušenosti a pak se přidají mladí. Rozhodně se ale nedá čekat, že pokud netáhne silná střední generace, nahradí je mladí. Takhle to nechodí," moc dobře si uvědomuje Richard Král.

Adam Havlík končí, dostal „padáka"

V létě přišel jako velká posila, měl nahradit Lukáše Radila, jenže nakonec angažmá Adama Havlíka v extraligových Pardubicích skončilo předčasně a oboustranně kysele. Klub s ním rozvázal smlouvu, protože nebyl spokojen s jeho výkonností, hokejista zase kroutil hlavou nad malým časem na ledě.

Král nahrávek z EBEL ligy se na východě Čech moc neprosadil, během 11 zápasů dal jeden gól a jen na jeden přihrál. „Když se ale podíváte na čas strávený na ledě, pak se příliš není čemu divit," řekl pro hokej.cz. Do blamáže s Vítkovicemi se jeho ice-time pohyboval mezi 12 a 13 minutami, potom rapidně klesl. „Za celou dobu jsem nedostal moc příležitostí a situace se nezměnila ani poté, co kádr převzali noví trenéři," tvrdí přitom Havlík. Zpátky do Znojma se prý spíš nevrátí, nejradši by vyrazil někam za hranice.

SOUPEŘI PARDUBIC DO REPREZENTAČNÍ PAUZY

PLZEŇ, pátek 17.30, venku: Tady je Kubalíkovo! Vzpomínáte, když ještě nedávno připomínala Plzeň domov důchodců? Tyhle časy jsou dávno pryč. Indiáni radikálně omladili teepee a vyplatilo se. Táhne je dvacetiletý Dominik Kubalík, který si vysloužil první pozvánku do reprezentace. V jednoho z nejlepších obránců extraligy se vypracoval Jakub Jeřábek a stále víc vidět je nahravač Jakub Lev. Tým má slibnou budoucnost i silnou současnost, umí dávat hodně gólů.

CHOMUTOV, neděle 17.00, doma: Rukopis Vladimíra Růžičky je jasně vidět, tohle je Slavia, verze 2.0. Každý na hřišti přesně ví, co má dělat. Piráti navíc nehrají jenom do obrany, mají peníze, mohli nakoupit útočné hvězdy Červenku s Vondrkou. Umí samozřejmě vyhrát 1:0, ale taky soupeře rozstřílet na maděru. Podali si Plzeň, kterou poslali domů se sedmi góly, naposledy se přetahovali s Třincem, padli 4:5, ale herně byli lepší než Oceláři.