Fotbalový trenér Josef Csaplár kdysi vyřkl legendární větu: „Vždycky v kabině říkám, že vedení 2:0 je nejhorší možné."

A co teprve, když je náskok 3:0…

Pardubicím vyklouzla výhra mezi prsty. Proti Kometě hrály pomalu stejně jak za starých časů, vedly 3:0. Jejich hokej bavil. Přesto zápas ztratily. „Vždycky je to s námi tak, že uděláme krok dopředu a dva dozadu," nechápal trenér Peter Draisaitl. Místo tří bodů si do tabulky připsal jeho celek jen jeden za porážku 3:4 v prodloužení. „Nejhorší je, že jsme i třetí třetinu hráli, podle mě, poměrně zodpovědně. Ale Kometu jsme nechali vyrovnat našimi chybami. Nemělo by se to vůbec stávat, takový náskok bychom měli udržet," ví útočník Petr Sýkora.

A přitom to vypadalo, že duel píše jeho velkou pohádku. V první třetině nehrál, nastoupil až od druhé, hned dal gól. Na třetí branku přihrál Redenbachovi. „Měl jsem nějaké potíže se zády, ale to se dalo dohromady, nestihl jsem začátek, tak jsem počkal až na druhou třetinu," nechtěl pardubický kapitán moc řešit svoje problémy.

Žral ho výsledek. Pilo mu krev, jak porážkami zmordované mužstvo ztratilo další zápas. „Celou sezonu se plácáme takhle vzadu, psychika ideální není. Je to strašně těžký, nevěříme si tak, jak bychom si měli věřit," zklamaně vykládal do diktafonů.

Přesilovka po gólu na 3:0 pokračovala dál, jen už ne 5 na 3, ale klasická. Právě v ní se Kometa začala vracet do zápasu. „Byla chyba, že jsme inkasovali hned po naší trefě. Nevím, jestli jsem měl couvnout, nebo dřív vyrazit… U mantinelu nás objeli a pak snížili na 3:1. Zbývaly nám skoro ještě dvě minuty přesilovky a my v ní dostali gól. To bylo špatně," dodal.

Ne hned, ale postupně se začalo všechno hroutit. Apokalypsa se završila 14 sekund před koncem, kdy při velkém tlaku srovnal Kováčik.

Na začátku prodloužení poslal Kometu do ráje Káňa. Užíval si hattrick i to, že zařídil pro Brno play off: „Přijde mi, že tři góly v jednom zápase jsem dal naposledy někdy v dorostu."
„Pro moje hráče je rána prohrát takový zápas," vraštil čelo trenér Draisaitl.

Další ztracený zápas, zase v posledních minutách… Tím si lámal hlavu: „Ten problém je tady evidentně dlouhodobě. Ale čím to je… Ať si každý myslí, co chce. Musíme si z toho vytáhnout teď něco, abychom tým stabilizovali."
A aby pro Pardubice zachránil extraligu. Zbývá sedm zápasů, jeden v základní části na půdě Hradce a pak šest v play out. Pak přijde buď ohromná úleva, nebo baráž.