Námět filmu i žánr, který kapela Johannes Benz reprezentuje, mají navíc řadu společných charakteristik, především touhu po svobodě, divoké přírodě a romantice. To vše spojuje tramping.

„Tramping je naše univerzální dědictví, jehož se dotknou svým způsobem všichni, jen v někom zarezonuje více, v někom méně," popisuje režisér Jan Foukal vznik námětu pro jeho debut.
Sám autor nikdy úplným trampem nebyl. Prý si ale uvědomil, že lidé přírodu často vnímají jako prostor pro únik.

„Příroda je chápána jako místo, kde je možné získat svobodu, přátele, uvolnění. Tento fenomén jsem se rozhodl zmapovat a zachytit, protože tramping je skutečně ryze český fenomén – existuje už přes sto let a v žádné jiné zemi nemá tak pevně zapuštěné kořeny jako u nás," říká autor.

Takové vnímání přírody mohou podle režiséra ovlivňovat i literatura a naše sny o jakési mýtické „Americe".
„V takové zemi je možné realizovat všechny sny a vládne zde svobodný duch a harmonie," doplňuje dokumentarista, kterému se natočením tohoto snímku povedl mistrovský kousek – jeho námět natolik zaujal společnost HBO, že se rozhodla jej financovat a uvést do českých kin.

Tramping však není jedinou podstatou filmu.

Film nejen 
o trampingu

„Dokument Amerika rozhodně není jen o trampingu, je především o hledání svobody a jejích různých podobách. Tramping je ideální forma jejího zpodobnění. Češi měli a mají touhu zbavit se toho, co je svazuje, a v tom jsme se nezměnili ani 25 let po revoluci. Nesvoboda má jen v současnosti oproti totalitnímu režimu mnohem rafinovanější, sofistikovanější podobu, ale naše snaha jí uniknout je pořád stejná," uvádí režisér.

Podle něho jsme přes týden svázáni povinnostmi a nepříjemnostmi, o víkendu vyrazíme ven a snažíme se na vše zapomenout, v ideálním případě v přírodě, s jedinci, s nimiž je nám dobře.

A kdo je to vlastně ústřední postava hudebního uskupení Johannes Benz? Vyjma toho, že jde o alter ego Jana Foukala, je to moderní tulák, vlastně také tramp, z čehož je zřejmé, že i repertoár stejnojmenné kapely je silně ovlivněn tradicí amerického písničkářství.

Oficiální premiéru bude mít snímek Amerika až letos na podzim.

Sobotní program letního kinaV pátek se můžete v Pardubickém letním kině Pernštejn těšit na snímek Andělé všedního dne. Film Alice Nellis, natočený podle stejnojmenného románu Michala Viewegha, ztvárňuje příběh o lidech, kteří si nechávají život prokluzovat mezi prsty. Někteří z nich totiž nevědí, že dnešní večer pro ně bude ten poslední. Ještě, že tu jsou andělé. „Podoba andělů a jejich názory diváky asi zaskočí. Ono je to vzájemné. Lidskému oku neviditelní strážci našich osudů bývají zase pro změnu překvapeni překážkami, které sobě a jim dobrovolně stavíme do cesty," nastínil děj filmu provozovatel Pardubického letního kina Tomáš Dreschler. Podaří se andělům provést své lidské svěřence jejich nejtěžším dnem?
V hlavních rolích se představí Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková, Vladimír Javorský, Bolek Polívka či Ondřej Sokol. Projekce začíná zdarma od 21 hodin v areálu vedle skateparku u vlakového nádraží.