„Prvním hostem nové sezony bude písničkář, spisovatel, publicista, klavírista, fotograf a cestovatel Jan Burian,“ informovala náš Deník dramaturgie VČD Jana Pithartová.

„Syn slavného avantgardního divadelníka začínal na kulturní scéně jako folkový hudebník a textař. V letech 1974 až 1985 tvořil autorskou dvojici s Jiřím Dědečkem. S folkovou obcí se rozloučil statí Proč už nechci být folkařem a překvapil proměnou svého hudebního výrazu po boku Daniela Fikejze,“ konstatovala Jana Pithartová na adresu autora, který vystupoval také s Petrem Skoumalem, Vlastislavem Matouškem a v dalších seskupeních. „Do literatury vstoupil nejprve jako textař. V roce1990 mu vyšla samostatná sbírka poezie Hodina duchů a začal vydávat knihy cestopisné. Od 90. let minulého století pak spolupracuje s televizí,“ sdělila dramaturgyně VČD.

Jan Burian příležitostně publikuje v řadě časopisů i novin. Psal fejetony pro Deník i české vysílání BBC, provozuje Burianovu kulturní ozdravovnu a založil Klub islandských fanatiků.