Patronkou úterní soutěžní inscenace domácího Východočeského divadla A je to v pytli! se stala známá herečka KVĚTA FIALOV, která patří k festivalovým stálicím.
Je to žena, která ve svých čtyřiaosmdesáti letech čiší optimismem a přesvědčením, že je v tom nejlepším věku, a takový přístup je opravdu záviděníhodný!  V životě prý milovala tři lidi – Josefa Kajetána Tyla, Václava Havla a dalajlámu.

Na Grand Festivalu smíchu jste poněkolikáté. Jak se vám líbila domácí inscenace A je to v pytli!, které jste byla patronkou?

Já miluji herce, a tak fandím, když je to výborné, do detailů provedené. Divadlo hraji sto let, takže vím, jak to vypadá, než se vše dá do kupy, a tak, aby to byla pravda. A to, co Pardubáci teď  hrají, je nádherné. Moc jim děkuji.

Prozraďte nám, jak si udržujete životní optimismus, který z vás opravdu září?

Vždyť je to jednoduché! To, co je shůry dáno, musíte přijmout, poděkovat a nekecat jim do toho. V podstatě každá minuta je zázrak. Miluji Buddhu a Dalajlámu.

A s ním jste se i setkala osobně?
Samozřejmě! Mám i fotografie, jak ho držím v náručí. A teď zase tady byl, takže jsme se potkali. Moje maminka žila v Rusku za Rakouska-Uherska a tam už přišla k buddhismu. A když já jsem se narodila roku 1929, už jsme doma měli velkého Buddhu. Maminka už je teď na nebesích, takže Buddhu mám já a je to pro mě takový, nechci říct Zeman, ale zázrak. Takže Dalajláma a buddhismus jsou pro mě věci důležité, jelikož buddhismus je jenom pozitivní.

A na čem nyní pracujete?

Pořád mám spoustu představení, ale na novém kusu zatím nepracuji. Hraji samé staré báby a zaplaťpánbůh za to, že báby a dědci jsou na jevišti potřeba.

Hana Rubišarová

Tornado Lou potěšila i lídra Vypsané fiXy

A je to v pytli!. Tuto inscenaci domácího souboru si v úterý večer vybral zpěvák populární pardubické skupiny Vypsaná fiXa Michal Mareda z letošní nabídky Grand Festivalu smíchu.
„Pardubické představení bylo velmi dobré. Herci do něj vložili hodně energie. Patří jim můj obdiv, mimo jiné i proto, jak velké množství textu se dovedou naučit," nechal se slyšet známý zpěvák, který v úterý večer nechyběl v hledišti zaplněného divadla.
„Do pardubického divadla jsem zavítal po delší době a byl jsem spokojen," prohlásil Michal Mareda, jenž ocenil i myšlenku Grand Festivalu smíchu. „Je to super nápad, že lidé mohou zajít do divadla na festival nejlepších komedií z celé republiky místo toho, aby chodili někde po supermarketech. Alespoň mohou v dnešní nelehké době někde načerpat pozitivní energii," podotkl lídr Vypsané fiXy, jehož potěšila i kmotra inscenace, herečka Květa Fialová.
„Mám ji rád už od doby, kdy jsem ji viděl poprvé jako Tornado Lou ve filmu Limonádový Joe. V Pardubicích opět potvrdila, že je to žena z jiné galaxie," vyjádřil se s úsměvem na rtech Michal Mareda.