Už ve středu budete mít možnost moderátorku Českého rozhlasu Pardubice PETRU BERÁNKOVOU (rozenou Polanskou) vidět na pardubickém Pernštýnském náměstí při moderování projektu Česko zpívá koledy. Říká se, že dvakrát do téže řeky nevstoupíš, ale Petra se po loňských zkušenostech rozhodla opět této akce zúčastnit. „Tato akce má naprosto úchvatnou atmosféru," tvrdí.

S oblíbenou moderátorkou jsme si povídali i o tom, co pro ni znamenají Vánoce nebo jak se těší na ty letošní.

Jak se těšíte na letošní ročník projektu Česko zpívá koledy?
Mám moc ráda akce pro lidi. Jsem pardubický patriot a je to akce, kterou dělám srdcem, takže už se moc těším. V loňském roce byla atmosféra na plném Pernštýnském náměstí naprosto úchvatná. Musím říct, že ještě v dalších týdnech mě na ulici zastavovali lidé a říkali, jak to bylo skvělé. A letos to bude ještě lepší, protože nebudu moderovat sama, ale bude mi pomáhat Jiří Ševčík.

V čem je moderování před plným náměstím jiné než ostatní akce, kterých se účastníte?
Vzhledem k tomu, že mám děti, tak si pečlivě vybírám, které akce budu moderovat. Česko zpívá koledy je ale typ akce, který dělám moc ráda. Občas bývám trochu „naměkko", a tak jsem loni málem brečela z toho, jak krásná tam byla atmosféra. Je úžasné, když člověk vidí, jak nám lidi tleskají a jak se jim celá akce líbí. Člověk je navíc před vánočními svátky takový pokornější. Vzpomene si na to, jak někteří lidé musí žít a že se vlastně nemá vůbec špatně. Během roku řešíme spoustu malicherností, přitom je nejdůležitější, abychom všichni byli živí a zdraví.

Čtenáři vždycky vybírají ty nejoblíbenější koledy, které se budou na náměstí zpívat. Jaké jsou vaše nejoblíbenější koledy?
Já mám ráda Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma a Pásli ovce Valaši. S mými holčičkami si po celý rok zpíváme Hajdom hajdom tydlidom. Máme cédečko s koledami v přehrávači celý rok a je to nejfrekventovanější album. U nás už jsou některé koledy vlastně běžné písničky, které slýchám klidně v březnu nebo v červenci. (smích)

Někteří lidé si stěžují, že obchodní centra začnou hrát koledy už někdy v říjnu a člověku poněkud zevšední. Máte to podobně?
Do obchodních center chodím nerada. Asi mě to ale také ovlivňuje, protože jsem už někdy v říjnu dětem říkala, že musí být hodné, jinak Ježíšek… Kolegyně si pak dělaly legraci, že jsem si příliš brzo vystřílela tuhle munici. Letos jsem se ale zmást nenechala. Zatím jsem vůbec nic neuklidila a moc jsem ani nenakupovala. Říkala jsem si, že chci, aby to bylo v klidu a v pohodě. Žádné velké množství dárků, každá moje holčička má slíbené tři dárky, které si může vybrat. Odmítám dělat z Vánoc svátky konzumu. My proto doma ani nenakupujeme na Vánoce víc jídla než obvykle.

Od kdy se obvykle chystáte na Vánoce?
Čím jsem starší, tím víc polevuji. Jelikož pracuji v médiích a prosinec míváme hodně plný. Já žiji těmi akcemi – natáčela jsem v rozhlase Silvestra, budu moderovat Česko zpívá koledy a na konci týdne snad zbude čas na to, abych se někde zastavila na punč.

Co u vás doma patří k vánočním tradicím?

Mám dvě malé děti, takže když je 23. prosince večer uspíme, tak teprve začínáme s manželem zdobit vánoční stromeček. Většinou pak zdobíme až do půl jedné.

Jak vypadá váš obvyklý Štědrý den?
Máme své rituály. Po probuzení zažijí holčičky velké překvapení, že nám Ježíšek v noci přinesl stromeček, pod kterým už pochopitelně hledají dárky. K svátečnímu obědu vaříme se starší dcerou takový speciální houbový pokrm. Trochu se podobá nádivce, která se podává ke kuřeti. Je ale mnohem lepší a je jenom na Štědrý den. Říkáme tomu vánoční hubník. (smích) Poté s rodinou obcházíme hřbitovy a kolem šesté večer se vracíme domů.

K večeři máte tradičního kapra?
Kapr mně ani manželovi příliš nechutná, takže nám mamka většinou připraví kuřecí řízky a bramborový salát. Tradici vánočního kapra bych ráda dodržovala, ale když nám nechutná, tak jediné, co každý rok absolvujeme, je cesta ke kádím. Tam s dcerami kapry pozorujeme. U nás doma bylo zvykem, že jsme třeba tři dny měli ve vaně kapra, kterému jsme říkali Pepa a potom ho před Štědrým dnem tatínek zabil. Ale myslím, že můj manžel by ani kapra zabít nedokázal.

A jak se u vás pod stromečkem „objeví" dárky?

Manžel jde většinou dcery koupat a já mezitím nanosím pod stromeček všechny dárky. Poté zazvoním a propukne to… U nás jsou Vánoce hlavně pro děti a o dětech. To asi každý rodič pochopí. Já sama vlastně ani nechci žádné dárky, hlavně chci udělat radost holčičkám, aby měly krásný den.

V Pardubicích je oblíbeným zvykem chodit večer do kostela, do divadla nebo na náměstí. Také se po rozdání dárků vydáváte do města nebo zůstáváte doma?
Než jsme měli děti, tak jsme večer chodívali ven. Nyní jsme si chtěli třeba odpoledne zajít na nějaké vánoční kafe, ale zjistili jsme, že je všude v Pardubicích zavřeno. Až budou holčičky větší, tak se možná na Štědrý večer opět vydáme někam do města. Ale teď zůstáváme doma u rodinného krbu.