K vidění zde jsou díla od Jana Steklíka, Annegreta Heinla a fotografky Heleny Wilsonové.

Bohaté sbírky

Výstava Křižovnické školy nemá na malém prostoru galerie postihnout celou práci všech autorů. „Díky bohaté sbírce jednoho ze ředitelů Křižovnické školy Jana Steklíka a laskavému zapůjčení některých originálů z majetku Heleny Wilsonové však uvidíme dobové práce, z nichž mnohé na jiných výstavách nebyly a jsou dochované v autentické podobě z počátku sedmdesátých let," uvedl kurátor galerie FONS Jan Adamec.

„Fotografie Heleny Wilsonové jsou v mnoha ohledech unikátní dokumentací aktivit Křižovnické školy a pražského undergroundu, které by bez nich zůstaly jen ústně předávanou legendou," doplnil Jan Adamec.
„Podstatným povahovým rysem Křižovnické školy je neustálé společné spontánní vymýšlení nápadů, z nichž je realizována nepatrná část, a to ještě způsobem, který předem vylučuje jejich označení za event, akci, happening," prohlásila o práci tvůrců dnes již nežijící legenda undergroundu Ivan Martin Jirous.

Zůstávají introverty

„Pokud jde o tvůrce samotné, řekl bych, že zůstávají introverty. Zřetelným rysem jejich tvorby je to, že úloha autora, inspirátora či tvůrce ustupuje do pozadí. Je jenom tím, kdo poskytuje osnovu a osud své myšlenky vkládá do rukou těch, kteří se společně podílejí na její realizaci," uzavřel Ivan Martin Jirous. (aja, sk)