Neveřejné vernisáže se ve středu zúčastnil starosta Chrasti Tomáš Vagenknecht. Kniha totiž byla napsána v klášteře v Podlažicích, místní části Chrasti u Chrudimi. Jde o jednu z největších ručně psaných knih na světě. Jejím autorem je podle pověti mnich, který učinil prohřešek a byl tudíž přinucen toto dílo napsat o naprosté samotě. Ke spolupráci si však pozval ďábla, který za to, že bude v bibli vyobrazen, mnichovi pomohl zhotovit Codex gigas za jediný den.

„Součástí výstavy v Klementinu je i velká část exponátů pocházejících z našeho muzea, které s existencí podlažického kláštera souvisí. Jde o kamenné fragmenty, mince, , křížky a další vykopávky,“ říká starosta Chrasti Tomáš Vagenknecht. Podlažický benediktinský klášter založený v roce 1159 město Chrast v druhé polovině 13. století založil, poté byl husitskými vojsky v dubnu 1421 zničen. Ďáblova bible se stala kořistí švédských válečníků a nyní se ocitla na výstavě v Čechách.

„Určitě uspořádáme minimálně jeden zájezd do Prahy pro občany. Jsme velice hrdi na to, že Codex gigas byl napsán v našich Podlažicích a vidět ho na vlastní oči bude jistě zážitek,“ tvrdí starosta Tomáš Vagenknecht.