Epilog Grand Festivalu smíchu ve středu od 19 hodin ve Východočeském divadle Pardubice obstará Zásek. Tak se jmenuje hra, se kterou na východ Čech dorazí Dejvické divadlo.

Hra o lidech, kterým se zastavil výtah. To je podtitul a hlavní téma inscenace Zásek. Pět postav, které jsou okolnostmi donucené zastavit se a setrvat společně v prostoru dvakrát dva metry, aniž by dopředu věděly, kdy a zda se z něj dostanou. Důležité je nejenom zjistit, proč se s nimi výtah zastavil, ale možná důležitější je uvědomit si, co se musí stát, aby se znovu rozjel.

Text připravili všichni zúčastnění

Text hry vznikal za přispění všech zúčastněných. Jako autor hry je uveden David Doubt, což v sobě skrývá sedm jmen, přičemž nejvýznamnější je jméno „toho, co to dával dohromady". To je označení, které si sám pro sebe stvořil populární herec Ivan Trojan, který se u Záseku poprvé stal režisérem inscenace.

Oblíbený herec si ke svému režijnímu debutu přizval tým spolupracovníků, s nimiž se už při práci v Dejvickém divadle setkal – výtvarnici kostýmů Katarínu Hollou, scénografa Pavola Andraška, dramaturgyni Evu Sukovou a hudebníka Matěje Kroupu.

Postavy, které uvíznou ve výtahu, hrají Klára Melíšková, Veronika Khek Kubařová, Martin Myšička, Hynek Čermák a Matěj Kroupa.

„Zdařilá a zábavná komedie není jen pro pobavení. Postavy byly přizpůsobeny hercům, jež je spoluvytvářeli, ale zároveň odpozorovány podle lidí, které můžeme snadno najít v našem okolí. Hrdinové hry jsou nuceni kvůli poruše výtahu zastavit se a díky tomuto zastavení a konfrontaci s neznámými lidmi si uvědomí, co jim v běžném životním shonu uniká. Toto poznání se daří přenést i na diváky, kteří kromě pobavení mohou odejít i obohaceni. Dobře řešená scéna a sehraný tým herců, z něhož nikdo nevyčnívá a kde není slabý článek. Stojí za vidění," napsal o inscenaci redaktor portálu i-divadlo.cz Pavel Širmer.

Dejvické divadlo patří k pravidelným účastníkům pardubického festivalu nejlepších českých komedií. V soutěžním programu bylo naposledy v roce 2014, kdy jejich Dabing Street vyhrálo nejen titul Komedie roku, ale také Cenu studentské poroty, Cenu odborné poroty a Martin Myšička se stal nejlepším hercem přehlídky.