Pardubice
Kdy? Ve středu 10. prosince 2014 od 18 hodin
Kde? Na Pernštýnském náměstí
Na koho se můžete těšit? Zpěvák Petr Kotvald, děti z pardubické školy Svítání, pěvecký sbor Continuo
Kdo bude akci moderovat? Petra Beránková a Jiří Ševčík

Už dnes večer se pardubické Pernštýnské náměstí zaplní zpěváky. Ve všech koutech republiky bude dnešní večer patřit zpěvu nejoblíbenějších českých koled.

Oblíbené koledy

Ojedinělý projekt regionálního Deníku spojí všechny jeho čtenáře v předvánočním shonu. Společně si všichni mohou zazpívat své oblíbené koledy, mezi kterými nesmí chybět Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán nebo i oblíbená vánoční písnička Vánoce, Vánoce přicházejí.

Letošní akci přijde podpořit i populární zpěvák Petr Kotvald, pěvecký sbor Continuo a děti ze školy Svítání. Večerem diváky provedou moderátoři Petra Beránková z Českého rozhlasu Pardubice, který je mediálním partnerem projektu, a Jiří Ševčík.

Úžasná atmosféra

„Atmosféra byla v loňském roce na Pernštýnském náměstí úchvatná," zavzpomínala Petra Beránková. „Takovéto akce dělám moc ráda. Občas bývám trochu naměkko, a tak jsem loni málem brečela z toho, jak krásná atmosféra tam byla. Je úžasné vidět, jak se lidem taková akce líbí," doplnila moderátorka, s kterou se na pódiu objeví Jiří Ševčík.

„Pro mě je to už tradiční adventní akce. Jsem rád, že se takové krásné tradice udržují," prohlásil Jiří Ševčík.

Nevšední zážitek

„Česko zpívá koledy je zážitek nejen pro zpěváky, ale určitě i pro diváky. Vážíme si toho, že můžeme být součástí akce, která spojuje lidi v tomto adventním čase," uvedla dirigentka sboru Continuo Lucie Gregorovič Fárová.
Zpívání koled je výjimečné i pro Miluši Horskou, místopředsedkyni Senátu a také ředitelku pardubické Základní a Praktické školy Svítání: „Je to úžasná myšlenka, jak spojit lidi v české kulturní i křesťanské tradici."

Účinkující se budou moci zahřát v připraveném vyhřívaném stanu. Provozovatelé Jan Koubek a Matěj Vlček se pardubického zpívání koled účastní již od začátku této předvánoční tradice. „V Pardubicích jsme od samého začátku tohoto projektu. Líbí se nám, má u lidí ohlas. To je důvod, proč se této akce rádi znovu zúčastníme," řekl Jan Koubek, jehož společnost zajišťuje převážně nápojový catering na nejrůznějších akcích.

Vstup zadarmo

Akce je otevřená pro všechny a vstup je jako malý (před)vánoční dárek všem čtenářům zcela zdarma.

Koledy dnes večer rozezní nejen pardubické náměstí. K projektu se připojili například v Borku u Holic, kde se úderem šesté hodiny večerní zájemci sejdou u klubovny nohejbalového areálu, aby si také společně zazpívali. „Loni jsme tuto akci navštívili v Pardubicích a moc se nám líbila. Proto jsme se letos rozhodli sejít se a zazpívat si. Svařák i perníčky budou samozřejmostí," slíbila za organizátory Jaroslava Zelinková.

Pokud tedy budete mít dnes cestu do Pardubic či Borku, neváhejte se připojit!