Komediální deník o dospívání v socialismu není pardubickému publiku zcela neznámý, neboť byl na zdejší studiové scéně prezentován už v roce 2015. Tehdy se však jednalo o jednorázové scénické čtení, nyní vznikla regulérní inscenace.

„Je to komedie, která má hravý jazyk. Inscenace je antiiluzivní – čtyři herci ztvárňují asi 25 rolí, máme tam loutky a hodně využíváme dobové hity," vysvětlila dramaturgyně Anna Hlaváčková.
Divadelní komedie Normální debil vznikla na motivy stejnojmenné knihy.

„Na prvotní impuls, proč jsem začal sepisovat vzpomínky na své dětství, už si nepamatuji, ale pravděpodobně to jednoduše souviselo s chutí zaznamenat originalitu situací, které mě v dětství potkaly. Definitivní rozhodnutí napsat divadelní hru pak přišlo po vydání knihy při sérii autorských čtení, kdy diváci napříč republikou reagovali na vybrané kapitoly pro mne až překvapivě hlasitým smíchem," řekl autor a režisér Robert Bellan, který s pardubickým divadlem již spolupracoval na komediích A je to v pytli! či Rodinný podnik.

RODIČE S NÍM DVA 
MĚSÍCE NEMLUVILI

Hra je částečně autobiografická a Bellan si svou knihou zadělal na rodinné problémy. „Když jsem to dal přečíst rodičům, tak se mnou asi dva měsíce nemluvili. Otec pak ale začal knihu dealovat a z každého výtisku si bral asi 50 korun," prozradil režisér.
Obsazení Normálního debila se rodilo poněkud obtížně. Současně s inscenací na Malé scéně se totiž připravuje i Shakespearovo drama Othello.

„Othello měl přednost, takže z původního obsazení scénického čtení mi zbyla jen Jindra Janoušková," podotkl Robert Bellan.